Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
DOĞUM KONFORU ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI
2015
Dergi:  
Journal of Nursology
Yazar:  
Özet:

Amaç: Childbirth Comfort Questionnaire [Doğum Konforu Ölçeği] Ölçeğinin Türk toplumu için güvenirlik ve geçerliğini test etmek amacı ile metadolojik olarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan  Kadın ve Çocuk Hastalıkları hastanesine doğum yapmak için doğumun latent fazında doğumhaneye kabul edilen, bilgilendirilmiş onamları alınan, çalışmaya dahil olma kriterlerini yerine getiren 280 primipar gebe çalışma kapsamına alınmıştır. Veriler gebe tanılama formu ve Doğum Konforu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin 15.05.2014-15.11.2014 tarihleri arasında gebe kadınlarla yüz yüze görüşülerek elde edilmiştir. Ölçeğin dil eşdeğerliği sağlanmıştır. Kapsam geçerliği için uzman görüşleri alınmış olup ölçeğin güvenirliği ise madde-toplam puan korelasyonu ve iç tutatrlılık analizi ile belirlenmiştir. Yapı geçerliliği için faktör analizi yapılmıştır. Bulgular: Ölçeğin her bir maddesi için korelasyon katsayısının  kat sayısı r= 0.23- 0.50 arasında değiştiği ve iç tutarlıklık için Cronbach α kat sayısının 0.75 olduğu ölçeğin tamamnından alınan ortalama puanın ise 35,42 ± 7,67olduğu bulunmuştur. Madde  toplam puan korelasyon kat sayıları analiz edildikten sonra madde sayısı 10 inmiştir.  DKÖ için yapılan faktör analizi çalışmasında 4 faktör elde edilmiştir. Faktörler fiziksel (4 madde), psikospritüel (2 madde), sosyal (2 madde) ve çevresel (2 madde)şeklinde belirlenmiştir. Sonuç: DKÖ’nün 14 maddelik halinin doğum yapan kadınların doğum yaparken konforuna yönelik düşüncelerini belirlemede, 10 maddeye indirgenmiş halinin ise doğum yapan gebenin doğum konforunu değerlendirmede kullanılabilecek ülkemiz için geçerli ve güvenirli bir ölçek olduğu belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler:  Doğum, Konfor, Geçerlik, Güvenirlik  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Journal of Nursology

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.022
Atıf : 10.792
2023 Impact/Etki : 0.11
Journal of Nursology