Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 19
 İndirme 1
Tüm Arama Uzayını Tarayarak Küçük Ölçekli Kaynak Kısıtlı Proje Çizelgeleme Problemlerinin Çözümü
2021
Dergi:  
Aksaray University Journal of Science and Engineering
Yazar:  
Özet:

Kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemi özellikle imalat ve inşaat sektöründe yaygın olarak karşılaşılan bir problemdir. Proje tabanlı faaliyet gösteren inşaat sektöründe kaynak tahsisi her proje için baştan yapıldığı için planlamacılar kaynak kısıtlarının ihlalini düzenlerken en iyi çözümü bulmak için yeterli vakte sahip olmayabilirler. Ayrıca küçük ölçekli inşaat işlerini gerçekleştiren firmalarda optimizasyon alanında uzman inşaat mühendislerinin istihdam edilmesi düşük olasılıktır. Bunun sonucunda kaynak kısıtlarını ihlal etmeyen fakat optimum çözümden uzak bir çözüm elde edebilirler. Bu çalışmada karmaşık optimizasyon yöntemlerini kullanmadan tüm proje çizelgeleme olasılıklarını deneyerek kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemini çözen bir algoritma geliştirilmiştir. Algoritma hesap tablosu üzerinde programlanmış ve küçük ölçekli projelerde denenerek çalıştığı gösterilmiştir. Kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemleri NP-Zor türü problemler olduğu için arama uzayı aktivite sayısının artması ile üstel biçimde arttığı için büyük problemlerde hesaplama süresi çok artmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada küçük ölçekli problemler çözülmüştür. Fakat ileri çalışma olarak yöntemin hızlandırılması, uygun olmayan çözümlerin elenmesi ve paralel hesaplama ile daha hızlı çözümün elde edilmesi amaçlanmaktadır. Böylece daha büyük problemlerin çözümü mümkün olacaktır. Gerçekleştirilen 6 vaka analizinin tam sonuçları 1 dakikadan daha kısa sürede elde edilmesi ve yöntemin uygulanabilmesi için karmaşık optimizasyon yöntemlerinin bilinmesine gerek duyulmaması inşaat sektöründe önerilen algoritmanın uygulanabileceği gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Solution Of Resource Constrained Project Scheduling Problem By Scanning The Whole Search Domain
2021
Yazar:  
Özet:

Resource constrained project scheduling problem is a prevalent problem for manufacturing and construction sectors. Resource allocation is redone from the beginning in the construction sector for each construction project; therefore project planners may not have adequate time to obtain optimum solution. Moreover, employment of civil engineers who are talented in the optimization task is less probable in small-scale construction firms. As a result of this, resource overrun problems are solved without converging optimum solution. In this study, a complete enumeration based algorithm which can solve resource constrained project scheduling problems without implementing complex optimization methods is implemented. The algorithm is programmed on spreadsheet and small-scale problems are solved in order to represent the proposed algorithm can obtain the optimum solution. Search domain expands exponentially and solution time excessively prolongs when the number of activities in the project increases because the resource constrained project scheduling problem is NP-Hard. Therefore in this study small-scale problems are solved. However, elimination of infeasible solutions and parallel computing can be inserted as further study to decrease the computing time. Thence solution of larger scale problems would be possible. It is considered that the construction sector may implement the proposed algorithm since the executed six case studies are solved within one minute and the implementation of the proposed method does not require complex optimization algorithms.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Aksaray University Journal of Science and Engineering

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 88
Atıf : 65
Aksaray University Journal of Science and Engineering