Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 11
 İndirme 5
Prematüre Bebeklerde Retinopati Gelişimine Etki Eden Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi
2018
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Prematüre bebeklerde retinopati görülme sıklığı, retinopati gelişimindeki risk faktörleri ve prognozunun araştırılması amaçlandı. Yöntemler: Çalışmamızda hastanemizde 1 Ocak 2008-31 Aralık 2012 tarihleri arasında Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören gebelik süresi≤34 hafta olan tüm prematüre bebek dahil edildi. Bebeklerin dosyalarından demografik özellikleri, aldıkları tanılar ve uygulanan tedaviler retrospektif olarak kaydedildi. Prematüre retinopatisi gelişiminde etkili olan risk faktörleri tabakalama örnekleme yöntemiyle incelendi. Bulgular: Çalışma süresince tam olarak verilerine ulaşılan 537 bebek ile tamamlandı. Bebeklerin 90’ında (%16,7) prematüre retinopatisi geliştiği saptandı. Retinopatinin evre dağılımı; %10,4 (n:56) evre 1, %4,5 (n:24) evre II, %1,7 (n:9) evre III ve %0,1 (n:1) evre V şeklindeydi. Bebeklerin izleminde 13 bebeğe lazer fotokoagülasyon ve 2 bebeğe Bevacizumab verildiği, 1 hastada ise total retina dekolmanı geliştiği belirlendi. Retinopati gelişiminde doğum tartısı, gebelik haftası, 1. ve 5. dakika Apgar skorunun düşük olması ile oksijen tedavi süresi, ventilatör tedavi süresi ve maksimum FiO2 düzeyinin yüksek olmasının risk faktörleri olduğu belirlendi. Retinopati gelişen bebeklerde anemi nedeniyle transfüzyon uygulanma sıklığı, sepsis, intraventriküler kanama, bronkopulmonerdisplazi ve nekrotizanenterokolit sıklığının anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamızda prematüre retinopatisi (ROP) gelişim sıklığının bildirilen çalışmalara göre düşük sınırlarda olduğu belirlendi. Retinopati gelişiminin birçok risk faktöründen etkilendiğini, özellikle oksijen kullanım süresi, mekanik ventilasyon süresi ve transfüzyon uygulamasının olumsuz etkisi olduğu saptandı. Retinopati gelişimindeki risk faktörlerine sahip bebeklerde, erken tanı ve tedavi ile görme sorunlarının önemli oranda azaltılabileceği belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

Assessment of risk factors affecting the development of retinopathy in premature babies
2018
Yazar:  
Özet:

The aim was to investigate the frequency of retinopathy in premature babies, risk factors in the development of retinopathy and prognosis. Methods: Our study included all premature babies in our hospital between 1 January 2008 and 31 December 2012 with a pregnancy period of 34 weeks that was treated in the Newborn Intensive Care Unit. The demographic characteristics, the diagnoses they received and the treatments applied were recorded retrospectively from the children's files. The risk factors that have been influenced by the development of premature retinopathy were studied by layering sample method. The findings: The study was completed with 537 babies that reached the exact data during the course of the study. It was found that in 90 babies (16.7%) early retinopathy developed. The stage distribution of retinopathin was 10.4 % (n:56) stage 1, 4.5 % (n:24) stage II, 1.7 % (n:9) stage III and 0.1 % (n:1) stage V. In the monitoring of babies, 13 babies were given laser photokoagulation and 2 babies were given Bevacizumab, and 1 patient developed total retinal decomposition. In the development of retinopathy, the birth rate, the week of pregnancy, the low Apgar score in 1 and 5 minutes, the oxygen treatment time, the ventilator treatment time and the highest FiO2 level were determined as risk factors. Retinopathy in developing babies due to anemia, the frequency of transfusion, sepsis, intraventricular bleeding, bronchopulmonary displasia and necrotizanenterocolitis was found to be significantly high. The result: In our study, the rate of development of premature retinopathy (ROP) was found at a low limit according to the studies. It has been found that the development of retinopathy is affected by many risk factors, especially the time of oxygen use, the time of mechanical ventilation and the application of transfusion have a negative effect. In babies with risk factors in the development of retinopathy, early diagnosis and treatment have found that vision problems can be significantly reduced.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 234
Journal of Academic Research in Medicine