Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Esansiyel hipertansiyonlu hastaların öfke düzeyi ve öfke ifade tarzlarının incelenmesi
2015
Dergi:  
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma, esansiyel hipertansiyonlu bireylerin öfke düzeyleri ve öfke ifade tarzlarını belirleme amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırmanın evrenini Eylül 2010–Ocak 2012 tarihleri arasında Üniversite Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine başvuran esansiyel hipertansiyon tanısı almış hastalar oluşturmuştur. Örneklemini ise, en az üç aydır esansiyel hipertansiyon tanısı almış, bilişsel işlevleri etkileyecek rahatsızlık veya kronik hastalığı olmayan, 18 yaş ve üzerindeki, araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 220 hasta oluşturmuştur. Veriler; ‘‘Tanıtıcı Soru Formu’’ ve ‘‘Sürekli Öfke - Öfke Tarz Ölçeği’’ ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların; %55.9’u erkek, %38.2’si 66-76 arası yaş grubunda, %84.5’i evli ve %40.9’u okur yazar değildir. Hastaların %40.9’unun hipertansiyon süresinin 1-5 yıl arasında olduğu görülmüştür. Hastaların %56.8’inin birden fazla antihipertansif ilaç kullandığı, %35’inin tek ilaç kullandığı, %55.9’unun hipertansiyon kontrollerini düzenli yaptırdığı, %66.4’ünün ise hipertansiyon eğitimi almadığı tespit edilmiştir. Hastaların sürekli öfke ve öfke ifade tarzı ölçeğinden aldıkları en yüksek ortalama puanlarının sürekli öfke alt boyutundan (24.11±6.71) ve en düşük ortalama puanın ise öfke dışa alt boyutundan (16.43±5.60) olduğu bulunmuştur. Esansiyel hipertansiyon hastalarının sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarında meslek, medeni durum, kullanılan ilaç sayısı, hipertansiyon kontrollerini yaptırma ve hipertansiyon eğitimi alma durumunun etkili faktörler olduğu saptanmıştır. Sonuç: Esansiyel hipertansiyon tanısı alan hastaların sürekli öfke düzeylerinin yüksek olmasına rağmen öfke kontrolünün de yüksek olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda; esansiyel hipertansiyon hastalığı olan bireylere öfke ifadesi ve kontrolü konusunda, hipertansiyon farkındalığını ve bilincini arttıracak eğitimin sağlık çalışanları tarafından verilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 901
Atıf : 1.219
2023 Impact/Etki : 0.019
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni