Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 65
 İndirme 23
Hegel’in Fenomenolojisi Bağlamında Özbilincin Diyalektiği
2016
Dergi:  
Felsefe Arkivi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede, Tinin Fenomenolojisi’nde bir dönüm noktası olup, ünlü köle-efendi diyalektiği ile tanınma probleminin işlendiği yer olan Özbilinç şeklini incelemeye girişeceğim. Tinin Fenomenolojisi tinin tin olarak kendisinin bilgisine erişme yolculuğudur. Tinin tin olarak kendilik bilgisini edinmesindeki dönüm noktası Özbilinçtir. Özbilinç aşamasında bilinç dışsal nesnenin öncelliğinden kendisine döner ve kendini kendisine nesne kılar. Böylece özbilinçli öznenin çabası kendisinden eminliğini doğrulukla tamamlamak yönündedir. Tam da bu kendisinin doğruluğuna erişme arzusu tanınma edimini doğurur. Bu tanınma edimi da bize Tinin henüz kendisi-için olmasa da kendinde ya da kavram olarak süreçte içkin olduğunu bildirir. Biz de şimdi burada, Tinin henüz kavramsal olarak kendisini gösterdiği Özbilinç aşamasında doğal bilincin kendinden eminliğini doğrulukla birleştirmek adına nasıl bir çaba sarfedeceğini göreceğiz. Bu bilinç şeklinin deneyiminin sonunda ise nesnellikle eşit olmaktan ziyade nesnelliğe üstün olarak konulan öznelliğin soyutluğu kendisini tamamen gösterecektir. Bu da bize Özbilinç şeklinin yetersizliğini göstererek, öznellik ile nesnellik ilişkisinde bir üst aşama olan Akıl bilinç şekline geçişin zorunluluğunu kanıtlayacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

Hegel’s phenomenology of self-consciousness
2016
Dergi:  
Felsefe Arkivi
Yazar:  
Özet:

In this paper, I will attempt to examine the shape of Self-concsiousness that is the turning point in the Phenomenology of Spirit and the place in which the well-known master-slave problem and recognition are treated. The phenomenology of Spirit is the spirit’s journey to reach the knowledge of itself as spirit. The turning point of the approach to the knowledge of the spirit itself as spirit is Self-consciousness. Consciousness reflects back to itself from the priority of the external object in Self-consciousness and makes itself object to itself. Thus the effort of selfconcsious subject is toward the completing its self-certainty with truth. The desire to acquire its truth brings forth the act of recognition. The act of recognition declares us that spirit is immanent in process as in-self or concept even though it is not yet foritself. We will see that how the natural consciousness makes an effort to unite self-certainty with truth in the moment of self-consciousness in which spirit shows itself as a concept. At the end of the experience of this form of consciousness, it is completely come up that the subjectivity which is positioned as superior to objectivity, instead of positioned as equal to objectivity, is abstract. And by showing us the inadequacy of the shape of Self-consciousness, this fact will demonstrate the necessity of passing the shape of Reason which is the next moment of the relationship of subjectivity with objectivity.

Anahtar Kelimeler:

The Dialectics Of Selfconsciousness In The Context Of Hegel’s Phenomenology
2016
Dergi:  
Felsefe Arkivi
Yazar:  
Özet:

In this paper, I will attempt to examine the shape of Self-concsiousness that is the turnning point in the Phenomenology of Spirit and the place in which the well-known master-slave problem and recognition are treated. The Phenomenology of Spirit is the spirit’s journey for reaching the knowledge of itself as spirit. The turning point of the reaching the knowledge of spirit itself as spirit is Selfconsciousness. Consciousness reflects back to itself from the priority of external object in Self-consciousness and makes itself object to itself. Thus the effort of selfconcsious subject is toward the completing its selfcertainty with truth. The desire of acquiring its truth brings forth the act of recognition. The act of recognition declares us that spirit is immanent in process as in-itself or concept even though it is not yet foritself. We will see that how the natural consciousness make an effort for uniting self-certainty with truth in the moment of Self-consciousness in which spirit shows itself as concept. At the end of the experience of this shape of consciousness, it is completely come up that the subjectivity which is posited as superior to objectivity, instead of posited as equal with objectivity, is abstract. And by showing us the inadequacy of the shape of Selfconsciousness, this fact will demonstrate the necessity of passing the shape of Reason which is the next moment of the relation of subjectivity with objectivity. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Felsefe Arkivi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 559
2023 Impact/Etki : 0.04
Felsefe Arkivi