Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
Üniversite Öğrencilerinden Oluşan Bir Örneklemde İnternet ve Akıllı Telefon Bağımlılıkları: Yaşamda Anlam Arayışının Rolü
2021
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada üniversite öğrencileri arasında akıllı telefon ve İnternet’in problemli ve bağımlılık teşkil edici biçimde kullanımının kavramsal olarak birbirinden farklı olup olmadığını araştırmak ve yaşamda anlamın boyutlarının (anlam varlığı ve anlam arayışı) ve psikolojik sağlık ile ilgili göstergelerin (stres, depresyon, anksiyete) bu gibi kullanımları ne ölçüde yordayıcı olduğunu saptamak amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel çalışmamız Aralık 2019—Şubat 2020 döneminde Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden ulaşılan toplam 483 (317 kadın, 166 erkek) katılımcı (ortalama yaş: 21,71±1,75 yıl) içerdi. Katılımcılara bir sosyodemografik form ile birlikte Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi, Yaşamda Anlam Ölçeği, İnternet Bağımlılığı Testi ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği uygulandı. Bulgular: Akıllı telefon ve İnternet bağımlılıklarının birbiriyle yüksek düzeyde ilişkili olduğu ve iki bağımlılığın da depresyon ve stres göstergeleri ve anlam arayışı boyutu ile yordanabileceği görüldü. Erkekler İnternet’i akıllı telefondan çok bilgisayarda kullanma eğilimi içindeydi. Sonuç: Stres, depresyon ve yaşamda anlam kaybı halinde anlam sistemlerini yeniden yapılandırmaya ya da kazanmaya çalışan öğrencilerin İnternet ve akıllı telefon bağımlılığı geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu nedenle değerlendirme ve tedavi stratejileri, yeni anlam sistemleri oluşturmayı ve yaşamdaki stresli durumlarla adaptif bir biçimde başa çıkmayı öğretmeyi içermelidir.

Anahtar Kelimeler:

The Internet and Smartphone Addictions In A Sample Of University Students: The Role Of Search For Meaning In Life
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: In this study, we aimed to explore whether problematic and addictive uses of smartphones and the Internet conceptually differ from each other and gauge the predictive utility of the meaning in life dimensions (meaning of presence and search for meaning) and psychological health indicators (stress, depression, and anxiety) for such uses in university students. Methods: The cross-sectional study included a total of 483 (317 females, 166 males) participants (mean age: 21.71±1.75 years) recruited from the Afyon Kocatepe University and the Afyonkarahisar Health Sciences University between December 2019 and February 2020. A sociodemographic form, the Fagerström Test for Nicotine Dependence, the Meaning in Life Questionnaire, the Internet Addiction Test, and the Smartphone Addiction Scale were administered. Results: The findings suggested that smartphone and Internet addictions were highly correlated and both addictions could be predicted by the depression and stress indicators and the search for meaning dimension. Males tended to use the Internet via computers rather than smartphones. Conclusion: We found that in case of stress, depression, and loss of meaning in life students were more likely to develop Internet and smartphone addictions as they tried to reconstruct or restore their meaning systems. Therefore, the evaluation and treatment strategies should include teaching how to reconstruct meaning systems and cope with stressful life situations in an adaptive way.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.021
2023 Impact/Etki : 0.129
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi