Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 146
Entamoeba histolytica Tanısında Adezin Antijeninin Dışkıda ELISA Yöntemiyle Araştırılması
2015
Dergi:  
Gazi Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Morfolojik olarak benzer ancak immünolojiK, moleküler biyolojiK ve biyokimyasal özelliklerine göre genetik olarak farklı iki Entamoeba türünden invaziv Entamoeba histolytica (E. histolytica) amibik kolit ve karaciğer apseleri oluşturmakta, diğer tür olan E. dispar ise non invaziv özellik taşımaktadır. Özellikle yeterli deneyimi olmayan laboratuvar çalışanları tarafından direkt mikroskobide E. histolytica/dispar; lökosit, makrofaj ve diğer trofozoitlerle karıştırılmaktadır. Bununla birlikte amipli dizanteri olgularında etken E.histolytica olduğu için kesin tanının yapılması tedavi planlanmasında büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda dışkıda E. histolytica adezin antijeninin aranması esasına dayanan ELISA yönteminin rutin tanı amacıyla kullanılması değerlendirilmiştir. Yöntem: Rutin parazitolojik inceleme için laboratuvara gönderilen 553 dışkı örneği nativ lugol yöntemi ve trikrom boyama yapılarak mikroskobik olarak incelenmiştir. Mikroskobik olarak E histolytica/dispar kistlerinin görüldüğü dışkı örneklerinde adezin antijeninin varlığı, spesifik monoklonal ELISA (E.HISTOLYTICA II Techlab, Blacksburg VA 24060, USA) yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. İstatistiksel analizlerde, Fisher ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Nativ lugol boyama yöntemi ile E.histolytica/E.dispar kist ve/veya trofozoit yapıları saptanan 29 (%5.2) dışkı örneğinin Trikrom boyama ile 22’sinde  (%3.9) E.histolytica/E.dispar kist ve/veya trofozoit yapıları tespit edilmiştir. ELISA yöntemi ile örneklerin 15’inde (%2.7) adezin antijeni pozitif olarak saptanmıştır. ELISA yöntemine göre trikrom boyama yönteminin duyarlılığı %86.6, özgüllüğü %35.7, pozitif prediktif değeri %59, negatif prediktif değeri %71 olarak saptanmıştır. İki yöntem arasında invaziv E. histolytica  tanısı açısından istatistiksel fark anlamlı olarak saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Patojen E.histolytica ile patojen olmayan E.dispar ayrımında E.histolytica’ya spesifik monoklonal ELISA adezin antijen testinin gereksiz tedavi uygulamalarının azaltılması için yapılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Entamoeba histolytica diagnosis of Adezin antigen research with ELISA method
2015
Yazar:  
Özet:

Purpose: Morphologically similar but immunologyK, molecular biologyK and biochemical characteristics geneticly different entamoeba entamoeba histolytica (E. histolytica) form amibic colitis and liver apses, while the other type, E. dispar, has non-invasive characteristics. Especially by laboratory workers with not sufficient experience, it is mixed directly in the microscope with E. histolytica/dispar; leukocytes, macrophages and other trophosites. However, as the factor is E.histolytica in the cases of amygdala disantery, the precise diagnosis is of great importance in the treatment planning. Our study assessed the use of the ELISA method for routine diagnostic purposes, based on the essence of search for the E. histolytica adezin antigen in the output. Method: 553 output samples sent to the laboratory for routine parasitological examination were studied microscopically by making native lugol method and trichrom coloring. The presence of adezin antigen in microscopically observed E histolytica/dispar cysts is studied using the specific monoclonal ELISA (E.HISTOLYTICA II Techlab, Blacksburg VA 24060, USA) method. In statistical analyses, Fisher ki-core test was used. The findings: Nativ lugol painting method identified E.histolytica/E.dispar cysts and/or trophosite structures in 29 (5.2%) output samples with Trikrom painting in 22 (3.9%) E.histolytica/E.dispar cysts and/or trophosite structures. In 15 of the samples (2.7%) with the ELISA method, the adezin antigen was positively identified. According to the ELISA method, the sensitivity of the trichrome paint method was 86.6%, the specificity was 35.7%, the positive predictive value was 59%, the negative predictive value was 71%. The statistical difference between the two methods has been significantly determined in terms of the diagnosis of invasive E. histolytica (p<0.05). The result: in the distinction between pathogen E.histolytica and non-patogen E.dispar, specific monoclonal ELISA adhesive antigen test to E.histolytica is necessary to reduce unnecessary therapeutic applications.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gazi Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.186
Atıf : 524
Gazi Medical Journal