Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
Acil Serviste Çalışan Hemşirelerin Bakım Verici Rolleri ve Kanıta Dayalı Hemşireliğe İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi
2024
Dergi:  
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada acil servis ünitesindeki hemşirelerin bakım verici rolleri ve kanıta dayalı hemşireliğe ilişkin tutumlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte tasarlanan çalışma, Mayıs-Haziran 2022 tarihleri arasında Adana ilinde bulunan iki ilçe devlet hastanesinin acil servis ünitesinde çalışan 80 hemşire yapıldı. Veriler çevrimiçi anket aracılığıyla hemşire tanıtıcı bilgi formu, “Hemşirelerin Bakım Verici Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği” ve “Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği” ile online olarak toplandı. Shapiro-Wilk testi ile normalliği incelenen araştırmada, betimsel istatistikler, Student t testi, One Way Anova testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık değeri p<0.05 kabul edildi. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamaları 29,05±5,82 yıl, %57,50’si kadın, %57,50’si bakım kavramı ile ilgili bilimsel çalışmaları takip ettiği ve %63,70’inin kanıta dayalı hemşirelik tanımını bildiği bulundu. Hemşirelerin Bakım Verici Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği’nden aldıkları toplam puan 68,31±8,86 ve Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği’nden aldıkları toplam puan 57,32±8,52’dir. Kanıt temelli araştırma bulgularının uygulamalarda kullanımı ile hemşirelik bakım kalitesinin artacağına inanma durumuna göre Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulundu (p<0,05). Sonuç: Acil servis ünitesinde çalışmakta olan hemşirelerin bakım verici rollerine ilişkin tutumları olumlu düzeyde ve kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumları yüksek seviyededir. Hemşirelerin bakım verici rollerini gerçekleştirirken kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarını kullanma isteklerinin olması olumlu bir gelişmedir. Acil servis ünitelerinde kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarının bakımda kullanılabilmesi için hastane yöneticileri tarafından hemşirelerin bilimsel araştırmalara teşvik edilmesi, kongre, sempozyum gibi bilimsel çalışmalarda maddi olarak desteklenmesi ve hemşirelerin bu konuda bilinçlenmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Nurses Working In The Emergency Service, Their Caring Roles and Attitudes Toward Evidence-based Nursing
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: This study was conducted to evaluate the caregiver roles of nurses working in the emergency department and their attitudes towards evidence-based nursing. Material and Method: This descriptive study was conducted with nurses working in the emergency department of two public hospitals between May and June 2022 (n=80). Data were collected online via Google Forms with a Nurse Introductory Information Form, the "Nurses' Attitudes towards Caregiver Roles and the "Evidence-Based Attitudes towards Nursing". Descriptive statistics, the Student's t test and the One-Way Anova test were used in the study, whose normality was examined with the Shapiro-Wilk test. The p value of p<0.05 was accepted for statistical significance. Results: It was found that the mean age of the nurses was 29,05±5,82 years, 57,50% were women, 57,50% followed scientific studies on the concept of care, and 63,70% knew the definition of evidence-based nursing. The total score obtained from the Nurses' Attitudes towards Caregiver Roles Scale was 68,31±8,86, and the total score from the Attitudes towards Evidence-Based Nursing Scale was 57,32±8,52. It was found that there was a statistically significant difference between the use of the findings of the evidence-based research in practice and the belief that there would be an increase in the quality of nursing care (p<0,05). Conclusion: Nurses working in the emergency department were found to have a high level of caregiver roles and attitudes towards evidence-based nursing. It is a positive development that nurses are willing to use evidence-based nursing practices while performing their caregiver roles. It is recommended that hospital administrators encourage nurses to do scientific research, support them financially in scientific studies such as congresses and symposiums, and raise awareness among nurses in this regard so that evidence-based nursing practices can be used in care in emergency service units.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 479
Atıf : 1.689
2023 Impact/Etki : 0.117
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi