Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 8
OSMANLI MEDYASINDA BATILILAŞMA, DİN VE GELENEK
2020
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Osmanlılarda Batılılaşma hareketi Tanzimat Dönemi’ne kadar sadece askeri alanlarda gerçekleşmiştir. Tanzimat Fermanı ile sosyal ve siyasi hayatta değişiklikler olmuş, Osmanlı kültürü yeni bir boyut ile karşılaşmış, o günün medyası da bu etkileşimin baş aktörlerinden biri olarak yerini almıştır. Osmanlı aydınlarının pek çoğu Batıya hayranlık duyuyor ve Avrupa'yı kendi toplumları ile kıyaslıyorlardı. Oradaki kurum, kuruluş ve hayat tarzını üstün tutup sürekli gündemde tutuyorlardı. Çok hızlı bir şekilde yayılan ve bazı Osmanlı devlet ricali ve etkin konumda olan tebaasını etkisi altına alan Batılılaşma dayatmasının önündeki en büyük engel ise “Din” olgusuydu. Bu düşüncede olan kişilerin düşüncesine göre Osmanlı Devleti’nin din, gelenek ve kültürü, tepeden inen bu Batılılaşma hareketi ve onun çığırtkanlığını üstlenen medya baskısı ile etkisini kaybedecekti. Batılılaşma girişimleri çoğu kez ya Batılı ülkelerin baskılarıyla ya da dolaylı baskılarla gerçekleştirildiğinden, sonuçları izlendiğinde onların çıkarları ile örtüşmüş, toplumun iç dinamiklerini, gelişme yönünde değil, bozulma ve gerileme yönünde etkilemiştir. Ayrıca o zamanki medyanın ve servetin sahibi olan azınlıklar, Osmanlı’da siyasal, ekonomik ve kültürel açıdan Batı çıkarlarının hamisi ve temsilcisi rolünü de üstlenmişlerdir.

Anahtar Kelimeler:

Religion and Tradition in the Ottoman Media
2020
Yazar:  
Özet:

The Ottoman movement of westernization until the Tanzimat period only took place in military spaces. There have been changes in social and political life with Tanzimat Ferman, the Ottoman culture has encountered a new dimension, and the media of that day has also taken its place as one of the main actors of this interaction. Many of the Ottoman lights admired the West and compared Europe to their own communities. They kept the body, the organization and the way of life on their daily basis. The greatest obstacle before the imposition of Westernization, which was spread very quickly and influenced by some Ottoman state’s rejection and the influence of it in an effective position, was the “Religion” event. According to the thoughts of those who are in this thought, the religion, tradition and culture of the Ottoman State would lose its influence by this mountain-down Westernization movement and the press of the media that took over its outskirts. Since Westernization efforts are often carried out either by the pressure of the Western countries or by indirect pressure, they have, when the results are followed, coated with their interests, influenced the inner dynamics of society, not in the direction of development, but in the direction of deformation and degradation. In addition, the minorities, who owned the media and wealth at the time, also took the role of the political, economic and cultural representative of the Western interests in Ottoman.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 126
2023 Impact/Etki : 0.055
Journal Of Academic Social Resources