Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Kadınların Prekonsepsiyonel Dönemdeki Sağlık Riskleri ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Sağlık Bilimlerinde Değer
Yazar:  
Özet:

Amaç:Araştırma kadınların prekonsepsiyonel dönemdeki sağlık risklerini ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem:Araştırmanın evrenini çocuk sahibi olmak amacıyla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi’ne başvuran kadınlar oluşturmuştur. Power analizle örnekleme 250 kadın alınması gerektiği belirlenmiştir. Veriler; Tanıtıcı Özellikler Formu, Prekonsepsiyonel Risk Değerlendirme Formu ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ-II) ile toplanmıştır. Veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiş, istatistiksel analizde bağımsız gruplarda iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi kullanılmıştır. Bulgular:Sonuçlara göre kadınların; %18,4’ünün 35 yaş ve üzerinde ve %38,4’ünün aile içi şiddet öyküsünün olması nedeniyle prekonsepsiyonel risk taşıdığı bulunmuştur. Kadınların %42,8’inin Beden Kitle İndeksi’nin 25 ve üzerinde olduğu, %88,4’ünün düzenli egzersiz yapmadığı, %53,2’sinin ise pasif sigara dumanına maruz kaldığı ve %62,0’sinin folik asit kullanımına ilişkin bilgilerinin olmadığı ve bu nedenle risk taşıdıkları saptanmıştır. Kadınların %33,2’sinde enfeksiyonu gösteren idrar kültürü sonucunun olması ve %16,9’unda anemi olması nedeniyle risk taşıdıkları saptanmıştır. Kadınların SYBDÖ-II puan ortalamasının 128,16±19,18 olduğu, eğitim ve gelir düzeyi düşük olan, çalışmayan, yetersiz sosyal desteği ve aile içi şiddet öyküsü olan kadınların SYBDÖ-II puan ortalamasının anlamlı düzeyde düşük olduğu bulunmuştur (p<0,05). Sonuç:Sonuç olarak çocuk sahibi olmayı düşünen kadınların prekonsepsiyonel dönemde gebelik, doğum ve doğum sonu süreci olumsuz etkileyebilecek birçok risk faktörüne sahip oldukları söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Identification of women's health risks and healthy lifestyle behaviors in the preconceptional period
2021
Yazar:  
Özet:

The research was conducted to identify women’s health risks in preconceptional period and healthy lifestyle behaviors. Method:The universe of research has been created by women who apply to the Application and Research Hospital of the University of Sivas Health Services for the purpose of having children. The Power Analysis has determined that 250 women should take the sampling. The data is collected with the Indicative Characteristics Form, Preconceptional Risk Assessment Form and Healthy Lifestyle Behavior Scale II (SYBDÖ-II). The data was evaluated in a computer environment, and in statistical analysis the difference between the two average in independent groups was used in the importance test. Results: According to the findings, 18.4% of women were at pre-conceptional risk due to their history of family violence and 38.4% of women were at age 35 and above. 42.8 percent of women have body mass index of 25 and above, 88.4 percent do not exercise regularly, 53.2 percent are exposed to passive smoke and 62.0 percent do not have information about folic acid use and therefore are at risk. 33.2 percent of women were exposed to an infection result of urinary culture and 16.9 percent were exposed to anemia. It was found that the average of women with the SYBDÖ-II score was 128,16±19,18, the average of women with low education and income, unemployed, lack of social support and family violence history, the SYBDÖ-II score was significantly low (p<0,05). The result: As a result, women considering to have a child may be said to have many risk factors that may negatively affect the process of pregnancy, birth and end-born during the preconceptional period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sağlık Bilimlerinde Değer

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 2.642
2023 Impact/Etki : 0.131
Sağlık Bilimlerinde Değer