Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 11
Kocaeli'de sigara içme prevalansı
2011
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
DOI:  
10.5578/tt.2369
Özet:

Kocaeli'de sigara bırakma oranlarının artırılmasına yönelik başlatılan sosyal sorumluluk projesi öncesinde halkın sigara kullanma özelliklerini belirlemek için bir anket çalışması uygulandı. Kocaeli'nin 12 ilçesinde nüfusa göre ağırlığı belirlenen örneklem seçimi yapıldı ve 18 yaş üstü kişilere telefonla ulaşılarak sigara içme alışkanlıkları sorgulandı. Çalışmaya 2721 kişi katıldı. Aktif sigara içme sıklığı %32.3 (n= 902) olarak bulunurken, olguların %21.5 (n= 587)'inin sigarayı bırakmış olduğu saptandı. Gebze'de tespit edilen daha düşük sigara içme oranı dışında (%25.7) ilçeler arasında sigara içme prevalansı açısından anlamlı farklılık tespit edilmedi. Erkeklerde sigara içme sıklığı %42.5 olup, kadınlara göre (%21.8) anlamlı olarak yüksek bulundu. En yüksek sigara içme oranları 35-44 yaş grubunda (%41.2), en düşük oranlar ise 55 yaşın üstünde (%19.8) tespit edildi. Ortalama sigaraya başlama yaşı 19 (17-20) yaş ve günde içilen sigara adedi 17 adet olarak bulundu. Halen sigara içenlerin %67.7'sinin daha önce sigarayı bırakmayı denemiş olduğu saptandı. Ortalama sigara bırakmayı deneme sayısı üç kez, ortalama bırakma süresi ise beş ay olarak bulundu. Sigara bırakmayı deneme girişiminin en sık nedeninin yaşanan sağlık sorunları olduğu görüldü. Olguların %80'i sigarayı kendi iradesiyle bırakmayı denemiş olup, medikal destek alanların oranı %5 olarak tespit edildi. Sonuç olarak; sigara içicilerin demografik özelliklerinin saptanmasının, sigara bıraktırma konusunda yapılması planlanan girişimlere temel oluşturabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi