Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 1
 İndirme 1
SOSYOLOJİNİN ŞAFAĞINDA “KURUCU ANNE”Yİ ARAMAK: MARTINEAU SOSYOLOJİSİNDE IRK, TOPLUMSAL CİNSİYET VE EMEK
2022
Dergi:  
Sosyoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada sosyolojinin kurucu düşünürlerinden olan Harriet Martineau’nun topluma ilişkin bakış açısı eserlerinden hareketle ele alınmakta, ırk, emek ve toplumsal cinsiyete ilişkin yaklaşımı değerlendirilmektedir. Martineau, akademik disiplinin erkek egemen yapısı nedeniyle sosyal teoride unutulmuş bir düşünür olmasına rağmen ileri sürdüğü görüşlerin pek çoğu kendisinden sonra gelen teorisyenleri etkilemiştir. “Kurucu babalar”ın gölgesinde kalmış, sosyolojinin kadın kurucularının görüşlerinin ve eserlerinin ortaya çıkarılması, özellikle klasik sosyoloji kuramlarında dönemin olaylarının kadın bakış açısından anlaşılmasına ve daha bütünlüklü olarak değerlendirilmesine hizmet etmektedir. Martineau, toplumu incelerken pozitivist bir yöntemle, objektif ve sistematik bir şekilde gözlem yapılması gerektiğini dile getirmektedir. Toplumu büyük oranda ahlaki yapı üzerinden değerlendirmekte ve toplumun incelenmesinde günlük pratikteki ahlaki yapıya odaklanılması gerektiğini söylemektedir. Ona göre toplumsal değişme zamanlarındaki sorunlar modern ve feodal değerlerin çatışmasından kaynaklanmaktadır ve toplumların ilerlemesi endüstrileşme ve modern değerlerin kazanılması ile mümkün olabilir. Martineau’nun toplum analizleri endüstriyel kapitalizmin yüceltilmesi, köleliğin kaldırılması ve kadınların özgürleşmesi gibi konuları içermektedir. Martineau’nun ırk, emek ve toplumsal cinsiyetle ilgili görüşlerinin değerlendirildiği bu çalışmada klasik sosyoloji kuramlarındaki kadın bakış açısı eksikliğinin giderilmesi ve sosyoloji tarihine ilişkin literatüre katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Seeking The “founder Mother” At The Dawn Of Sociology: Race, Gender, and Labour In Martineau Sociology
2022
Yazar:  
Özet:

This study discusses one of the founding thinkers of sociology Harriet Martineau’s approaches to society and evaluates her point of view about race, labour, and gender. Her views were affected and developed by later theoreticians although Martineau is a forgotten thinker because of the patriarchal structure of the academic discipline. Bringing views and works of women founders of sociology who be in the shadow of “founder fathers” to light served to understand from women's perspective and evaluate better of the period of classical sociology. Martineau said that sociological inquiry is committed to systematic observation, and objectiveness in accordance with positivist methodology. She evaluated society on the moral structure and said that needed to be focused on moral structures in daily practices in social inquiry. According to her, the problems in periods of social change are derived from conflicts between modern and feudal values. Progress of societies is possible by gaining modern values. Martineau's analysis of society includes topics such as the glorification of industrial capitalism, the abolition of slavery, and the emancipation of women. This study, in which Martineau's views on race, labour, and gender are evaluated, it is aimed to eliminate the lack of women's perspective in classical sociological theories and to contribute to the literature on the history of sociology.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Sosyoloji Dergisi

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 789
Atıf : 2.096
Sosyoloji Dergisi