Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 2
Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması
2016
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı beyaz çimento ile üretilen betonların yüksek sıcaklık ve farklı soğutma koşulları sonrası fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişimin belirlenmesidir. Bu amaca yönelik olarak BPÇ 52.5 R çimentosu, kalker kırmataş agrega, Kırşehir şehir şebeke suyu ve süperakışkanlaştırıcı katkı maddesi kullanılarak C30 sınıfı beton karışımı hazırlanmıştır. Taze beton 12cm*50cm*60cm boyutlarında plak kalıba dökülerek, 14. gün 5 cm çapında karot örnekleri alınmıştır. 360. güne kadar kür havuzunda bekletilen karot örnekleri, etüv kurusu hale getirilerek 300, 450, 600, 750 ve 900 °C sıcaklıklara 3 saat süresince maruz bırakılmıştır. Referans olarak laboratuvar şartlarında (20 °C) bekletilen örnekler alınmıştır. Sıcaklık sonrası örnekler üzerinde fırın içerisinde kendiliğinden soğuma ve su ile ani soğuma şartları uygulanmıştır. Sıcaklık ve soğutma şartlarına maruz bırakılan beton örnekleri üzerinde ağırlık kaybı, ultrases geçiş hızı, basınç dayanımı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak sıcaklık arttıkça betonun ağırlık kaybının arttığı, ultrases geçiş hızı ve basınç dayanımı değerlerinin azaldığı belirlenmiştir. Soğutma şartları arasındaki en belirgin fark 750 °C’de görülmeye başlanmıştır. Su ile aniden soğutulan örneklerin ağırlık kaybı (%7,74), ultrases geçiş hızı azalma oranı (%78,18) ve dayanım kaybı (%84,52) kendiliğinden soğumaya göre daha fazladır. Tepe sıcaklık olan 900 °C’de su ile yapılan ani soğutmada beton yapısı tamamen bozulmuştur. Kendiliğinden soğuyan örneklerde ise 900 °C’de basınç dayanımı % 89 oranında azalma göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 716
Atıf : 2.962
2023 Impact/Etki : 0.069
Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi