Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
ANNE SÜTÜNDE SARS-COV-2 ANTİJENİ VE ANTİKORU
2021
Dergi:  
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Koronavirüs hastalığı-19 (COVID-19) tanısı almış annelerin anne sütünde Şiddetli Akut Solunum Sendromu koronavirüs-2 (SARS-CoV-2) antijeni ile IgM ve IgG antikorlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 11 anne-çocuk çifti ile gerçekleştirildi. Çalışmaya PCR testine göre pozitif olan veya negatif olup ancak COVID semptomları olan emziren anneler dahil edildi. Sağılmış anne sütü, analiz aşamasına kadar -20/-80°C’de saklandı. Anne sütü SARS-CoV-2 antijeni ve IgM ve IgG antikorları ölçüldü. Bebekler en az 15 gün takip edildi. Bulgular: Nazofarengeal sürüntüde SARS-CoV-2 PCR testleri 11 annenin 10’unda pozitifti. Dokuz annede COVID-19 semptomları vardı. Annelerin semptomlarından veya pozitif PCR sonuçlarından ortalama 15 gün sonra anne sütü örneği alındı. Nazofarengeal sürüntü testlerinde SARS-CoV-2 PCR testleri 11 anne bebeğinin 7’sinde pozitifti. SARS-CoV-2 antijeni hiçbir annenin anne sütünde saptanmadı. Ancak PCR testi pozitif olan ve klinik semptomlar yaşayan iki annenin sütünde SARS-CoV-2 IgG ve IgM antikorları tespit edildi. Bu iki annenin çocukları hiçbir belirti göstermedi. Sonuç: SARS-CoV-2 salgınında resmi kurumlar tarafından emzirme tavsiye edilmiş ve desteklenmiştir. Bulgularımız bu öneriyi desteklemektedir. Emzirmenin acil koşullarda teşviki ve korunması, çocuğun, annenin ve toplumun sağlığı açısından çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 Antigens and Antibodies In Breast Milk
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: This study aimed to determine the presence of severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 (SARS-CoV-2) antigens and IgM and IgG antibodies in breast milk of mothers diagnosed with Coronavirus disease-19 (COVID-19). Methods: The study was conducted in 11 mother-child pairs. Breastfeeding mothers who were either positive according to a PCR test or those who were negative but had COVID symptoms were included in the study. Expressed milk was stored at -20/-80°C until analysis. Breastmilk SARS-CoV-2 antigens and IgM and IgG antibodies were measured. The infants were followed for at least 15 days. Results: SARS-CoV-2 PCR tests using a nasopharyngeal swab was positive in 10 of 11 mothers. Nine mothers had symptoms of COVID-19. Breast milk samples were taken, on average, 15 days after symptom onset or a positive PCR result. SARS-CoV-2 PCR tests using a nasopharyngeal swab was positive in seven infants. The SARS-CoV-2 antigen was not detected in the breast milk of any of the mothers. However, SARS-CoV-2 IgG and IgM antibodies were detected in the breast milk of two mothers, who had a positive PCR test and experienced clinical symptoms. The children of these two mothers experienced no symptoms. Conclusion: Official institutions have recommended and supported breastfeeding during the SARS-CoV-2 pandemic. Our findings support this recommendation. The promotion and protection of breastfeeding under emergency conditions is of great importance for the health of children, mothers, and society.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 708
Atıf : 902
İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi