Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 24
 İndirme 3
Eşme Ayva (Cydonia oblonga Mill.) Çeşidinde Optimum Derim Tarihini Belirlemek İçin Uygun Kriterlerin Seçimi
2018
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Meyvelerde optimum derim zamanı (ODZ) belirlenmesi derim öncesi ve sonrası dönemde meyve kalitesinin korunması ve kayıpların azaltılması için en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de en yoğun yetiştirilen Eşme ayva çeşidinde ODZ için uygun kriterlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2 yıl süresince, küçük meyve döneminden derim tarihi sonrasına kadar haftalık periyodlarla ağaçlardan meyve örnekleri alınarak analizler yapılmıştır. Meyvelerde tam çiçeklenmeden derime kadar geçen gün sayısı (TÇDG), meyve ağırlığı, meyve en ve boy gelişimi, nişasta parçalanması, meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı, pH, titre edilebilir asitlik, meyve kabuk rengi, etilen üretimi ve solunum hızı ölçümleri yapılmıştır.  Eşme ayva çeşidinde ODZ’nin belirlenmesinde en kullanışlı kalite parametreleri olarak TÇDG, meyve kabuk rengi (h° değeri), sertlik ve nişasta içeriği ön plana çıkmıştır. Meyvelerin erken, optimum ve geç dönemde derimi için sırasıyla TÇDG sayısı 150-155 gün, 155-165 gün, 165-175 gün; kabuk renk skalası değeri 5-6, 7, 8; kabuk rengi h° değeri 115°-110°, 110°-105°, 105°-100°, meyve eti sertliği 85-90 N, 75-80 N, 70-75 N; nişasta skalası değeri 4-5, 6, 7 olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.695
2023 Impact/Etki : 0.344
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi