Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 59
 İndirme 33
HEMŞİRELERİN KANITA DAYALI HEMŞİRELİĞE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının çeşitli demografik değişkenler açısından incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini İç Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren bir devlet hastanesinde çalışan 900 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 200 hemşireden oluşmaktadır. Araştırmada nicel araştırma deseni kullanılmış olup, araştırma tanımlayıcı niteliktedir. Veri toplama aracı olarak Ruzafa-Martinez, Lopez-Iborra ve Madrigal-Torres (2011) tarafından geliştirilen ve Ayhan, Kocaman ve Bektaş (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan 15 soruluk Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek kanıta dayalı hemşireliğe yönelik inanç, kanıta dayalı hemşireliği uygulama niyeti ve kanıta dayalı hemşireliğe yönelik duygular olmak üzere üç alt boyuta sahiptir. Ölçeğin genel iç tutarlılık katsayısı ?=0,81; üç alt boyutun iç tutarlılık katsayıları ise sırasıyla (inanç, uygulama niyeti ve duygular) ?=0,85, ?=0,63, ?=0,83’tür. Araştırma verilerinin analizinde tanımlayıcı analizlere ek olarak veriler normal dağılım gösterdiği için bağımsız gruplarda t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve hemşirelik ile ilgili yayınları takip etme durumlarına göre kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bunun yanı sıra hemşirelikle ilgili bilimsel araştırma yapan katılımcıların bilimsel araştırma yapmayanlara göre kanıta dayalı hemşireliğe yönelik genel tutumlarının ve duygularının anlamlı düzeyde daha olumlu olduğu ve kanıta dayalı hemşireliği uygulama niyetlerinin de anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca hemşirelikte bilimsel toplantılara katılan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik duyguları bilimsel toplantılara katılmayan hemşirelerin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik duygularına göre anlamlı düzeyde daha olumlu olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The examination of the sanitary guidelines of the Canita Dayanity
2019
Yazar:  
Özet:

This study was conducted with the aim of examining the attitudes of nurses towards evidence-based nursing in terms of various demographic variables. The universe of the study consists of 900 nurses working in a state hospital operating in the Anatolian region. The sample of the study is made up of 200 nurses who are easily obtained and voluntarily involved in the study using the sampling method. The research has been used as a quantum research design and the research is characteristic. As a data collection tool, it has been developed by Ruzafa-Martinez, Lopez-Iborra and Madrigal-Torres (2011) and adapted by Ayhan, Kocaman and Bektaş (2015) to the Turkish 15 Question Based Behavior Attitude Measurement. The belief in evidence-based nursing has three subdimensions: the intention to practice evidence-based nursing and the feelings of evidence-based nursing. The overall internal consistency ratio of the measure is ?=0.81; the internal consistency ratio of the three subdimensions is respectively (belief, intention and emotions) ?=0.85, ?=0.63, ?=0.83. In the analysis of the research data, in addition to the identifying analyses, t-test and one-way variance analysis were used in independent groups as the data showed normal distribution. The study found no significant differences in their attitudes towards evidence-based nursing according to the status of the participants following publications related to gender, age, education and nursing. In addition, the participants who conducted scientific research on nursing, who did not conduct scientific research, found that their general attitudes and feelings towards evidence-based nursing were significantly more positive and that their intentions to practice evidence-based nursing were significantly higher. The feelings of nurses attending scientific meetings in nursing are also found to be significantly more positive than the feelings of nurses not attending scientific meetings attending scientific meetings.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 1.841
Journal of Social and Humanities Sciences Research