Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
Lohusaların Doğum Şekline Göre Doğum Sonu Fonksiyonel Durumlarının Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz Amaç: Bu araştırma lohusaların doğum şekline göre doğum sonu fonksiyonel durumlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma 25.12.2019 – 01.11.2020 tarihleri arasında Erzurum ilindeki Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran, 394 lohusa ile tamamlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, Lohusa Tanıtıcı Formu ve ʺBarkin Annelik Fonksiyon Ölçeğiʺ (BAFÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada normal doğum yapan lohusa oranının %52.8, sezaryenle doğum yapan lohusa oranının %47.2 olduğu belirlenmiştir. Normal doğum yapan lohusaların BAFÖ toplam puan ortalaması 71.20±10.48, sezaryen doğum yapanların 70.33±13.42 olarak saptanmıştır. Lohusaların doğum şekli ile BAFÖ puan ortalamaları karşılaştırıldığında, lohusaların doğum şekilleri ile ölçek alt boyut ve toplam puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p=0.47). Tanıtıcı özellikler ile BAFÖ puan ortalamaları karşılaştırıldığında ise yaş, eğitim, çalışma durumu, ekonomik durum, aile tipi, eş eğitim, bebeğin beslenme şekli, bebek bakımı ve ev işlerinde destek almanın fonksiyonel durumu olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca evlilik süresi, postpartum hafta ve gebelik sayısı ile BAFÖ alt boyut puan ortalamaları arasında negatif yönlü ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada lohusaların doğum şekli doğum sonu fonksiyonel durumu etkilememiştir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Postpartum Functional Status Of The Postpartum Women According To Delivery Mode
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of the study was to compare postpartum functional status of postpartum women of delivery mode. Material and Methods: The study was completed with 394 postpartum women from the Family Health Centers in Erzurum Province between 25.12.2019 and 01.11.2020. The Postpartum Woman Information Form and "Barkin Index of Maternal Functioning" (BIMF) were used to collect the data. Results: In the study, it was determined that the rate of the puerperant who gave birth was 52.8% and the rate to the puerperant who gave birth by cesarean section was 47.2%. The BIMF total mean score was 71.20±10.48 in postpartum women who had vaginal delivery and 70.33±13.42 in postpartum women who had cesarean section. When BIMF mean scores and delivery method of the participants were compared, it was determined that the difference between the delivery method and scale subscale and total mean scores of the postpartum women was not statistically significant (p=0.47). When the descriptive characteristics and BIMF mean scores were compared, age, educational status, working status, economic income, family type, spouse's education, infant's diet, infant care, and the status of receiving support for household chores positively affected women’s functional status. In addition, a negative correlation was found between the duration of marriage, postpartum week and gravidity and BIMF subscale mean scores. Conclusion: In this study, the delivery method did not affect the postpartum functional status of the postpartum women.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.172
Sakarya Tıp Dergisi