Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
Yabancı dil öğretmen adaylarının kişilerarası problem çözme yaklaşımlarının kontrol odağı bağlamında incelenmesi
2015
Dergi:  
Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bireyin, yaşam boyunca sosyal ilişkilerinde bir takım problemlerle karşılaşması son derece doğaldır. Bireyin bir hedefe ulaşabilmek için karşılaştığı sorunlara yönelik çaba sarf etmesi, problem çözme sürecinin başladığı anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, bireyin kişilik özellikleri ve problem durumuna bakış açısına göre problem çözme eğilimleri de farklı olabilir. Problem çözme, Heppner ve Petersen (1982) tarafından problemlerle veya problem durumu ile başa çıkmak olarak tanımlanmaktadır. Problem çözme sürecinde, bireyin iletişimi, düşünme stilleri, empati kurma becerisi, eleştirel, analitik ve yaratıcı bakış açıları önemlidir (Isaksen, Dorval & Treffinger, 2011; Nacar, 2010). İnsan ilişkilerinde ortaya çıkan sorunların sonucunda ortaya çıkan kişilerarası problemlerin (Horowitz 2004) çözüm sürecinde, bireylerin yönelim ve yaklaşım farklılıklarından dolayı, kişilerarası problem çözme sürecinde, bireylerin geri çekilme, yatıştırma, güç kullanma, uzlaşma ve yüzleşme şeklinde farklı stratejiler kullanabilecekleri belirtilmektedir (Johnson ve Johnson, 1995). Çam ve Tümkaya (2007, 2008) kişilerarası problem çözme sürecini lise ve üniversite öğrencileri örnekleminde, probleme olumsuz yaklaşım, yapıcı problem çözme, kendine güvensizlik, sorumluluk almama ve ısrarcı-sebatkâr yaklaşım boyutlarında incelemektedirler. Probleme olumsuz yaklaşım, kişilerarası bir problemle karşılaşıldığında yaşanan çaresizlik, karamsarlık ve üzüntü gibi yoğun olumsuz duygu ve düşüncelerle ilgilidir. Yapıcı problem çözme, kişilerarası bir problem yaşandığında bireyin etkili ve yapıcı biçimde problemi çözmesine katkı sağlayan duygu, düşünce ve davranışlarla ilişkilidir. Israrcı-sebatkâr yaklaşım bireyin kişilerarası ilişkilerinde problem çözümü için ısrarla çaba harcamasını ortaya koymaktadır. Kendine güvensiz yaklaşım bir problemi çözebilme konusunda bireyin sahip olduğu güven eksikliğini; sorumluluk almama ise problem çözme konusundaki sorumluluk üstlenmemeyi ifade etmektedir (Çam & Tümkaya, 2007).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 3.632
Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi