Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ RUMLARIN TİCARET EĞİTİMİNE BAKIŞ AÇISI; İSTANBUL - HEYBELİADA RUM TİCARET MEKTEBİ İLE MİLLİ LİSANLAR VE TİCARET MEKTEBİ
2021
Dergi:  
Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde (1299 – 1922) tarihleri arasında birçok cemaat okullar açmıştır. Açılan bu okullarda hiçbir zaman tekdüze bir eğitim verilmemiştir. Okulların programlarına mutlaka mesleki, dini eğitim veren şubeler ya da dersler eklenmiştir. Osmanlı sosyo ekonomik düzeninde tüccar sınıfının gayrimüslimlerden oluşmasından dolayı özellikle dikkat çekilmesi gereken nokta yine bu meslek grubunda okullaşmanın da gayrimüslimler tarafından atılan adımlarla gerçekleşmiş olmasıdır. Dönemin en iyi ticaret okullarından ve Osmanlı Devleti’nin ilk ticaret okulu olma özelliğini taşıyan Heybeliada Rum Ticaret Mektebi de yine gayrimüslimler tarafından yani Rumlar tarafından 1831 yılında kurulmuştur. Çağının çok üstünde eğitim sunan Heybeliada Rum Ticaret Mektebi, Rumlar tarafından açılan tek ticaret okulu değildir. Bilhassa ticarette aktif rol oynayan Rumlar, günümüzde adı pek duyulmamış ve üzerine pek bir çalışma yapılmamış olan Milli Lisanlar ve Ticaret Lisesi ’ni de açan cemaattir. Bu çalışmada Heybeliada Rum Ticaret Mektebi üzerine yapılan çalışmalara ek olarak ticaret okulunun Rumca kaynaklarından elde edilen bilgiler ve okul üzerine yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. Ek olarak Rumlar tarafından kurulan Milli Lisanlar ve Ticaret Lisesi’nin Rumca ve Fransızca kaynaklarından elde edilen bilgilerle okul tanıtılmaya çalışmıştır.

Anahtar Kelimeler:

RUMS in the Ottoman State: RUMS in the Ottoman State: RUMS in the Ottoman State: RUMS in the Ottoman State: RUMS in the Ottoman State: RUMS in the Ottoman State: RUMS in the Ottoman State
2021
Yazar:  
Özet:

In the Ottoman State (1299 - 1922) many community schools opened. This school has never been opened. The programmes of the schools must be added to professional, religious and educational branches or courses. As a result of the formation of the trade class from non-Muslims in the Ottoman socio-economic system, the point that should be attracted is that the schooling in this group of professions has also occurred with the steps taken by non-Muslims. Among the best trade schools of the time and the first trade school of the Ottoman State, the Rom Trade Mektebi was established in 1831 by non-Muslims, namely by the Romans. Heybeliada Rum Trade Mektebi, which offers education much above the age, is not the only business school opened by the Romans. In particular, the Romans, who play an active role in trade, are the community that opens the National Lisanes and Trade High School, which is not much known today and has not done much work on it. In this study, in addition to the work done on the Rum Trade Mektebi in Heybeliada, the information obtained from the Rumca sources of the business school and the work done on the school were evaluated. In addition, the National Lisanes and Commerce High School, founded by the Romans, has tried to promote the school with the information obtained from the Romanian and French sources.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 315
Atıf : 1.079
Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi