Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
Çok katlı tesis yerleşim problemi için iki aşamalı yaklaşım: Benders ayrıştırma algoritması
2021
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yüksek arazi maliyetleri ve sınırlı alanlar sebebiyle, çok katlı tesislerin kullanımı günümüzde oldukça yaygındır. Ancak toplam taşıma maliyetleri, kat edilen mesafe ve çalışan hareketleri düşünüldüğünde, tesis içerisindeki bölümlerin hangi kata atanacağı ve kat içerisindeki konumları önem kazanmaktadır. Bölümlerin hangi kata atanacağı ve kat içerisindeki konumlarının belirlendiği problem çok katlı tesis yerleşim problemi (ÇKTYP) olarak adlandırılmaktadır. Asansör sayısı, asansörlerin konumları, kat sayısı, bölüm sayısı vb. karar değişkenleri ÇKTYP’nin karmaşıklığını arttırmakta ve çözümünü zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, ÇKTYP’nin çözümü için iki aşamadan oluşan bir yöntem önerilmiştir. Önerilen algoritmanın ilk aşamasında bölümlerin katlara atamaları yapılırken, ikinci aşamada ise, bölümler arasındaki toplam taşıma maliyetlerini minimize edecek şekilde bölümlerin kat içindeki yerleri belirlemek için Benders ayrıştırma algoritması kullanılmıştır. Çalışmanın literatüre katkısı, ÇKTYP’nin çözümü için Benders ayrıştırma algoritmasının ilk olarak bu çalışmada kullanılmış olmasıdır. Önerilen Benders ayrıştırma algoritması literatürden alınan 4 adet problem üzerinde test edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada ÇKTYP olarak uyarlanan büyük boyutlu 3 adet problemin çözümü yapılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, önerilen Benders ayrıştırma algoritmasının literatürden alınan 4 problem için %0,1234 ile %5,3385 oranında maliyette iyileştirmeler yaptığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Two-step approach to the multi-storey facility settlement problem: Benders separation algorithm
2021
Yazar:  
Özet:

Due to the high land costs and limited areas, the use of multi-storey facilities is quite common today. However, considering the total transport costs, the multiplied distance and the workers’ movements, the importance of which floor of the parts within the facility will be assigned and the locations within the floor. The problem in which sections will be assigned and their locations within the floor are defined as the multi-storey facility settlement problem (CKTYP). The number of elevators, the location of the elevators, the number of floors, the number of sections, etc. The decision variables increase the complexity of the CKTYP and make it more difficult to resolve. In this study, a method is proposed consisting of two stages for the solution of CKTYP. In the first phase of the suggested algorithm, sections are assigned to layers, while in the second phase, the Benders separation algorithm is used to determine the locations within the layers to minimize the total transport costs between the sections. The contribution of the study to literature is that the Benders separation algorithm was first used in this study for the solution of CKTYP. The suggested Benders separation algorithm has been tested on 4 issues taken from literature. In this study, three large-scale problems adapted to CKTYP have also been solved. When the results were examined, the suggested Benders separation algorithm found that costs improved by 0.1234 to 5.3385 per cent for the 4 issues derived from literature.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.262
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi