Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 65
 İndirme 20
Açık-Yeşil Alanlarda Bir Mimari Yapıt: Pavilion Yapılar
2020
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kentlerin görünümleri değişmektedir. Kent insanının rekreasyonel ihtiyaçlarına cevap veren açık yeşil alanlarda kullanılan kent donatılarının gelişmesi, kentlerin görünüşünde önemli bir yer tutmaktadır. Kentlerde kullanılan kent mobilyaları insanların ihtiyaçlarını karşılarken, aynı zamanda da kent kimliğini vurgulamaktadır. Peyzaj mimarlığı meslek disiplini, doğal ve kültürel peyzaj elemanlarını oluştururken, koruma ve kullanma dengesini düşünerek, tasarım ilkelerine uygun, ekolojik, estetik, ekonomik ve işlevsellik parametrelerini yansıtan ürünler ortaya koymaktadır. Çalışmada kentsel mobilyalar içerisinde önemli yere sahip, pavilion yapıların geçmişten günümüze kadar geçirmiş olduğu süreç ele alınmaya çalışılmıştır. Elde edilen verilere göre pavilion yapıları, estetik, fonksiyonel ve hafif mimari yapılar olarak, fuar/eğlence, açık hava etkinlikleri, konserler ve birçok açık alan rekreasyonel faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Fonksiyonelliğin dışında pavilion yapıları estetik değerleri ile tasarımcısının ve bulunduğu ülkenin de özgün değerlerini taşımaktadır. Bu çalışmada kentsel peyzaj alanlarında hem aktif kullanılabilen hem de estetik yapısıyla sanatsal obje olarak değerlendiren ve bu yönüyle diğer kentsel donatılardan ayrılan pavilionların yapım malzemesi, yeri ve yapım şekline göre göstermiş olduğu farklılıklar dünya ve Türkiye örnekleri ile açıklanmıştır. Elde edilen verilerin gelişmekte olan kentsel donatı endüstrisinin de gelişimine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

An architectural work in open-green spaces: Pavilion structures
2020
Yazar:  
Özet:

With the development of technology, the views of the cities are changing. The development of urban equipment used in open green spaces that meet the recreational needs of the city people holds an important place in the appearance of cities. Urban furniture used in cities meets the needs of people, while also emphasizes the city identity. The landscape architecture creates the professional discipline, natural and cultural landscape elements, considering the balance of conservation and use, presenting products that conform to the design principles, reflect the ecological, aesthetic, economic and functional parameters. In the study, the process in which the pavilion structures have taken an important place in urban furniture has been discussed from the past to the present day. According to the data obtained; pavilion structures are used as aesthetic, functional and light architectural structures, for exhibitions/entertainment, outdoor events, concerts and many outdoor recreational activities. In addition to functionality, the pavilion structures carry the aesthetic values and the original values of the designer and the country where it is located. In this study, the differences that the pavilions that are considered as an artistic object in both active use and aesthetic structure in urban landscape areas and in this regard separate from other urban equipment have shown according to the construction material, place and way of construction have been explained by examples of the world and Turkey. The data obtained is expected to contribute to the development of the urban equipment industry as well.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 297
Atıf : 1.488
2023 Impact/Etki : 0.16
İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi