Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
Ege ve Doğu Marmara Bölgesi Ayva Plantasyonlarında Ateş Yanıklığı Hastalığının Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ: Ayva üretiminin yoğun olarak yapıldığı yörelerde hastalığın yaygınlık oranının belirlenmesi, mücadele açısından önem taşımaktadır. Bu bağlamda, İzmir, Manisa, Bursa, Sakarya ve Denizli illerinde 2015 yılında yürütülen çalışmada, hastalık şiddeti, oranı ile hastalığın yaygınlık oranının belirlenmesi ve ayva plantasyonlarından izole edilen E. amylovora izolatlarının klasik ve moleküler yöntemler ile kesin tanılamasının yapılarak virülensi yüksek izolatların saptanması amaçlanmıştır. Surveylerde ortalama 50.000 ağacın yer aldığı, 1.000 dekar ayva bahçesi taranmış ve survey alanında ortalama hastalık oranı % 4,24 olarak belirlenmiştir. İl bazında, bu oran İzmir’de % 0,54 Manisa’da % 0,65 Bursa’da % 2,85 Sakarya’da % 2,95 ve Denizli’de % 5,90 olarak tespit edilmiştir. Hastalığın yaygınlık oranı ise İzmir’de % 37,50 Manisa’da % 100 Bursa’da % 28,50 Sakarya’da % 44,44 ve Denizli’de % 24,30 olarak belirlenmiştir. Şiddetli epidemi görülen bahçelerden alınan hastalıklı bitki örneklerinde yapılan klasik ve moleküler tanılama testleri sonucunda klasik tanılamada E. amylovora olduğu belirlenen izolatlardan bir tanesinin, moleküler tanılamada istenilen uzunlukta bant vermemesi, ateş yanıklığı hastalığına benzer belirti gösteren bakteriyel kanser ve yanıklık etmeni Pseudomonas syringae pv. syringae gibi farklı bakteriyel etmenlerin de ayva plantasyonlarında bulunduğunu göstermiş ve yapılan tanılama çalışmalarının moleküler yöntemlerle desteklenmesi gerekliliğini ön plana çıkarmıştır. İzolatların hastalık şiddeti % 0-83,33 arasında değişim göstermiştir. Bununla birlikte, 211, 217 ve 223 no’lu izolatlar % 83,33 hastalık şiddeti ve E. amylovora için karakteristik olan bakteriyel eksudat oluşumu ile öne çıkmıştır. Üreticilerle yapılan görüşmeler sonucunda, hastalığın bazı bölgelere budama uygulamalarıyla giriş yaptığı ve hızla yayılım gösterdiği tespit edilmiştir. Bursa’da “Eşme”, Sakarya’da “Limon”, Denizli’de her iki çeşidinde yaygın olarak yetiştirildiği, “Ege 22” çeşidinin, ise İzmir’de son yıllarda önem kazandığı ve hastalık şiddetinin diğer çeşitlere göre daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma bulguları sonucunda, duyarlı çeşitlerin yetiştirildiği bölgelerde, hastalık şiddeti ve oranının daha yüksek olduğu kanısına varılmıştır. Yeni plantasyonların tolerant çeşitlerle tesis edilmesine özen gösterilmesi, budama araç gereçlerinin çok iyi dezenfekte edilmesi ve budanan hastalıklı sürgünlerin imha edilmesi gibi kültürel önlemlerle hastalığa karşı mücadele edilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Ege and Eastern Marmara Plants in Ayva Disease Assessment
2019
Yazar:  
Özet:

A: The determination of the prevalence of the disease in places where the production of Ayva is intense, is important in terms of combat. In this context, in the study conducted in 2015 in the provinces of İzmir, Manisa, Bursa, Sakarya and Denizli, the determination of the severity of the disease, the rate and the prevalence rate of the disease and the accurate identification of the E. amylovora isolates isolated from the plantations of Ayva with classic and molecular methods aimed at detecting high virulence isolates. The survey included an average of 50,000 trees, a 1,000-deck of yava garden was scaned and the average rate of disease in the survey area was determined to 4.24%. On the basis of the province, this ratio was identified as 0.54% in İzmir; 0.65% in Manisa; 2.85% in Bursa; 2.95% in Sakarya and 5.90% in Denizli. The prevalence rate of the disease is 37.50% in Izmir; 100% in Manisa; 28.50% in Bursa; 44.44% in Sakarya and 24.30% in Denizli. As a result of the classical and molecular detection tests in the samples of sick plants taken from gardens with severe epidemic, one of the isolates identified in the classical detection is E. amylovora, the molecular detection does not give the band in the desired length, bacterial cancer and the burning pathologist Pseudomonas syringae pv. Different bacterial factors, such as syringae, have also been found in the Ayva plantations and have highlighted the need to support the detection studies by molecular methods. The severity of the illness of the isolates varied between 0-83.33%. However, the isolates of 211, 217 and 223 were highlighted by 83.33% disease severity and the formation of bacterial exudates, which are characteristic of E. amylovora. As a result of negotiations with manufacturers, it was found that the disease has entered some areas with the use of swelling practices and has rapidly spread. "Eşme" in Bursa, "Limon" in Sakarya, "Ege 22" in Denizli, which is widely grown in both varieties, and "Ege 22" in Izmir has gained importance in recent years and the severity of the disease is lower than other varieties. Research findings have found that in areas where sensitive varieties are grown, the severity and rate of the disease are higher. It is necessary to take care of the establishment of new plantations with tolerant varieties, the dezinfection of the vehicle equipment very well and the destruction of malignant displacements to combat the disease through cultural measures.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 503
Atıf : 1.958
2023 Impact/Etki : 0.26
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi