Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 1
Yatış Süresinin Klinik-Demografik Özelliklerle İlişkisi: Bir Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Yataklı Servis Bulguları
2021
Dergi:  
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çocuk ve ergen psikiyatrisinde hastaların yatırılarak takip edilmeleri sağaltımda önemlidir. Olguların yatış sürelerinin uzunluğu demografik ve klinik özelliklere bağlı olarak değişebilir. Bu çalışmada bir çocuk ve ergen psikiyatri yataklı servisinde olguların yatış süresinin klinik ve demografik özellikler ile ilişkisine ait verilerin paylaşılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Yataklı Servisi’nde yatırılarak takip ve tedavi edilmiş olguların kayıtları incelendi. 2013 sonundan 2017 ortasına kadar yatırılmış ve taburcu edilmiş 379 olgunun demografik ve klinik özellikleri (ruhsal tanılar, bilişsel davranışçı terapi ve psikofarmakolojik tedavi, yatış özellikleri, psikometrik ölçek puanları) kaydedildi. Tüm değişkenlerin yatış süresine olan etkisi değerlendirildi. Yatış sürelerinin karşılaştırmalarında non-parametrik bir test olan Mann-Whitney U testi kullanıldı. Uygulanan psikometrik testlerin yatış süresi ile ilişkisine Pearson korelasyon katsayısı ile bakıldı. Bulgular: Tüm olguların ortalama yatış süresi 20,05±19,69 gün idi. Olguların en kısa yatış süresi 1 gün iken en uzun yatış süresi 135 gündü. Adölesanlarda, örgün eğitimine devam edenlerde, ruhsal tanılardan şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar, beslenme ve yeme bozuklukları ile travma ve stres ile ilişkili bozuklukları olanlarda, bilişsel davranışçı terapi ve psikofarmakolojik tedavi (antipsikotik, antidepresan, anksiyolitik) alan olgularda yatış süresi anlamlı olarak daha uzundu. Nörogelişimsel bozukluklar ve anlıksal yeti yitimi olan olgularda yatış süresi daha kısaydı. Çocuklarda Depresyon Ölçeği, Çocuklar için Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Çocuklar için Travma Sonrası Stres Tepki Ölçek’leri puanlarının yatış süresinin uzunluğu ile pozitif yönde korele olduğu saptandı. Sonuç: Ruhsal tanılar ve tedavi şekilleri yatış süresinin uzunluğunda belirleyici olabilir. Ülkemizde çocuk ve ergenlerde yataklı psikiyatri servisleri oldukça kısıtlı sayıdadır. Yatış süresinin demografik ve klinik özelliklerle ilişkisinin incelendiği daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship of Sleep Time with Clinical-Demographic Characteristics: A Child and Adolescent Psychiatrist's Bed Service Results
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: It is important to ensure that patients are monitored by deposit in the child and adolescent psychiatry. The length of the periods of incidents may vary depending on demographic and clinical characteristics. This study aims to share data on the relationship between the clinical and demographic characteristics of the period of incidents in a child and adolescent psychiatric bed service. Tools and methods: Inönü University School of Medicine, Child and Adolescent Mental Health Bed Service has been deposited and the records of the events followed and treated. From the end of 2013 to the middle of 2017 the demographic and clinical characteristics of 379 incidents deposited and dismissed (psychological diagnoses, cognitive behavioral therapy and psychopharmacological therapy, position characteristics, psychometric scale scales) were recorded. The impact of all variables on the fixation period was assessed. The Mann-Whitney U test, a non-parametric test, was used in the comparison of sleeping times. The relationship of the psychometric tests applied to the deposit time was looked at by the Pearson correlation ratio. Results: The average deposit time for all cases was 20,05±19,69 days. The shortest stay period of cases was 1 day, while the longest stay period was 135 days. In adolescents, those who continue their daily training, those with psycho-diagnosis and other psychotic disorders, eating and eating disorders, trauma and stress-related disorders, the residence period in the fields of cognitive behavioral therapy and psychopharmacological therapy (antipsychotic, antidepressant, anxiolithic) was significantly longer. The period of rest was shorter in cases of neurogeneous disorders and mental fat loss. The scale of depression in children, the condition-continuous anxiety inventory for children, the scale of post-trauma stress reaction scales for children were found to be correlated in a positive direction with the length of the resting period. The result: Spiritual diagnoses and treatments can be determining in the length of the rest period. In our country, children and adolescents have a very limited number of bed-based psychiatric services. More research is needed where the relationship of the sleep time with the demographic and clinical characteristics is studied.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 97
2023 Impact/Etki : 0.224
Türkiye Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi