User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 17
MENA Bölgesi'nde Refah, Cinsiyet Eşitliği ve Ekonomik Kalkınma
2021
Journal:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu çalışmada makroekonomik temeller, refah ve cinsiyet eşitliği faktörlerinin ekonomik kalkınma üzerindeki etkileri 18 Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkesinde incelenmiştir. MENA bölgesi ülkeleri son yıllarda ortalama zenginlik ve refah seviyelerinde ilerlemeler yaşamış olsalar da, bu olumlu değişiklikler bölgenin kalkınma ve ekonomik büyüme sıralamasında diğer dünya bölgelerinin gerisinde kalmasını engellemeye yeterli olmamıştır. 2009 ve 2019 zaman periyodu için bir panel veri analizi yapılmıştır. Bu dönem aynı zamanda Arap Baharı öncesi ve sonrasına denk gelir. Refah ve cinsiyet eşitliğinin farklı yönlerinin MENA bölgesinde büyümeyi nasıl etkileyebileceğini anlamak için geniş bir gösterge yelpazesi kullanılmıştır. Bu şekilde ampirik analizde kolektif ve kapsayıcı bir yaklaşım benimsenmiştir. Bağımlı değişkenlerden biri olan üretken kapasite, doğal kaynak kiraları, GSYİH ve çalışma çağındaki nüfusun etkilerini içeren bileşik bir gösterge olarak hesaplanır. Ana tahminlerde iki bileşik gösterge, ekonomik ortam ve kurumlar kullanılmıştır. Pazar erişimi ve altyapısı, yatırım ortamı, işletme koşulları ve ekonomik kalite, ekonomik ortam değişkenini oluşturmak için entegre edilmiştir. Yönetim, emniyet ve güvenlik ve kişisel özgürlük, kurumlar değişkenini oluşturmak için birleştirilmiştir. Daha sonra, bu iki bileşik göstergenin bileşenleri, bir sağlamlık kontrolü analizi gerçekleştirmek için tahminlerde ayrı ayrı kontrol edilmiştir. Ayrıca ampirik tahminlerde, 2011'deki Arap Baharı hadisesi, kadınların işgücüne katılım oranı, doğrudan yabancı yatırım (FDI), işsizlik oranı, doğal kaynak kiraları, ulusal parlamentodaki kadınların yüzdesi de kontrol edilmiştir. Kadınların işgücüne katılımının, doğrudan yabancı yatırımın, sosyal sermayenin, doğal kaynak kiralarının, eğitimin, daha iyi bir ekonomik ortamın ve emniyet-güvenlikteki iyileştirmelerin ekonomik büyümeyi, toplam faktör verimliliğini ve üretim kapasitesini olumlu etkileyebileceği bulunmuştur. Öte yandan, kurumların genel kalitesi ve ulusal parlamentolardaki kadın temsilcilerin oranının, bu MENA ülkelerinde ekonomik kalkınmayı önemli ölçüde etkilemediği gözükmektedir. Anahtar Kelimeler: Refah, Esenlik, Cinsiyet Eşitliği, Ekonomik Kalkınma, MENA Ülkeleri

Keywords:

Prosperity, Gender Equality and Economic Development In The Mena Region
2021
Author:  
Abstract:

In this study, the effects of macroeconomic fundamentals, prosperity, and gender equality factors on economic development are examined in 18 Middle East and North Africa (MENA) countries. Even though the MENA region countries have gone through advancements in the average wealth and prosperity levels in recent years, these positive changes have not been sufficient to prevent the region to fall behind other world regions in the rankings of development and economic growth. A panel data analysis is carried out for the time duration 2009 and 2019. This period coincides with both before and after the Arab Spring period. A wide spectrum of indicators is used to understand how different aspects of prosperity and gender equality can affect growth in the MENA region. In this way, a collective and comprehensive approach is adopted in the empirical analysis. One of the dependent variables, the productive capacity is calculated as a compound indicator which accounts for resource rents, GDP and working-age population. Two composite indicators, economic environment and institutions are used in the main estimations. Market access and infrastructure, investment environment, enterprise conditions, and economic quality are integrated to generate the variable economic environment. Governance, safety and security, and personal freedom are compounded to create the variable institutions. Later, these two composite indicators’ components are controlled individually in the estimations in order to carry out a robustness check analysis. It is found that female labor force participation, foreign direct investment, social capital, natural resource rents, education, a better economic environment, and improvements in safety-security can positively affect economic growth, total factor productivity and productive capacity. On the other hand, the overall quality of institutions and proportion of women representatives in national parliaments do not seem to significantly impact economic development in these MENA countries.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.642
Cite : 7.624
2023 Impact : 0.372
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi