Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 28
 Görüntüleme 15
 İndirme 6
Genişletilmiş Bağışıklama Programına Her Yönüyle Bakış
2020
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çocukların sağlıklı yaşam hakkının en temel bileşenlerinden birisi aşılama ile onların hastalıklara karşı korunmasıdır. Bağışıklama hizmetleri, aşı ile önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından çocuklara yönelik önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde 1981 yılında Genişletilmiş Bağışıklama Programının uygulamaya konması ile birlikte bağışıklama konusunda aktiviteler hızla ilerlemiş ve günümüze kadar süregelmiştir. Genişletilmiş Bağışıklama Programında amaç; hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmalarından önce ulaşıp bağışıklanmalarını sağlamak ve aşı ile korunulabilir hastalıklardan kaynaklanan hastalık, sakatlık ve ölümleri önlemektir. Programın en önemli hedeflerinden birisi; her bir antijen için ülke genelinde %97 aşılama hızına ulaşmak ve devamlılığını sağlamaktır. Ülkemizde uygulanan güncel ulusal aşılama programı içinde difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, tüberküloz, kızamık, hepatit B, hemofilus influenza Tip B, kızamıkçık, kabakulak, pnömokok, hepatit A ve suçiçeği olmak üzere 13 enfeksiyon hastalığına karşı geliştirilmiş aşılar bulunmaktadır. Ayrıca çocukluk yaş grubu aşılaması dışında, erişkinlere ve risk grubunda bulunan bireylere yönelik aşı uygulamaları da vardır. Ülkemizde son yıllarda lokal epidemiyolojik değişiklikler, göçler, importasyon riski, salgın riski ve yaş gruplarına göre risk artışı gibi değişen koşullara uygun olarak yoğun aşılama programları gerçekleştirilmiş ve aşı takviminde değişiklikler yapılmıştır. Güncel aşılama programını değerlendirirken enfeksiyon etkenleri ile ilgili olarak yapılmış epidemiyolojik çalışmaları ve surveyans çalışmalarını dikkate almak gereklidir. Aşı alanındaki gelişmelere bağlı olarak, ulusal bağışıklama çizelgelerinin güncellenmesi, gelişmelerin uygulamaya yansıtılması ve devamlılığının sağlanması bağışıklama programının başarısının devam ettirilmesinde önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Viewing the Immunity Program in all directions
2020
Yazar:  
Özet:

One of the most important components of children’s right to healthy life is vaccination and protection against diseases. Immunization services are among the important community health interventions for children in terms of prevention of vaccine preventable diseases and deaths. With the introduction of the Extended Immunization Program in Turkey in 1981, activities on immunization have progressed rapidly and have continued to the present day. The objectives of the Extended Immunization Program are to reach vulnerable age groups before they become infected and to prevent disease, disability and death from vaccine-preventable diseases. One of the most important objectives of the program is to and maintain a 97% vaccination rate for each antigen throughout the country. The current national vaccination program in our country includes vaccines developed against 13 infectious diseases including diphtheria, tetanus, pertussis, polio, tuberculosis, measles, hepatitis B, hemophilus influenzae Type B, rubella, mumps, pneumococcal, hepatitis A and varicella. In addition to child age vaccination, there are also vaccination administrations for adults and individuals in risk groups. In our country, intense vaccination programs have been implemented in recent years in accordance with the changing conditions such as local epidemiological changes, migration, import risk, epidemic risk and risk increase according to age groups and changes have been made in the vaccination schedule. When evaluating the current vaccination program, it is necessary to take into account epidemiological and surveillance studies related to infectious agents. Depending on the developments in the field of vaccination, it is important to update the national immunization schedules, to reflect the developments in practice and to ensure the continuity of the immunization program.

An Overview Of The Extended Immunization Program
2020
Yazar:  
Özet:

One of the most important components of children's right to healthy life is vaccination and protection against diseases. Immunization services are among the important community health interventions for children in terms of prevention of vaccine preventable diseases and deaths. With the introduction of the Extended Immunization Program in Turkey in 1981, activities on immunization have progressed rapidly and have continued to the present day. The objectives of the Extended Immunization Program are to reach vulnerable age groups before they become infected and to prevent disease, disability and death from vaccine-preventable diseases. One of the most important objectives of the program is to achieve and maintain a 97% vaccination rate for each antigen throughout the country. The current national vaccination program in our country includes vaccines developed against 13 infectious diseases including diphtheria, tetanus, pertussis, polio, tuberculosis, measles, hepatitis B, hemophilus influenzae Type B, rubella, mumps, pneumococcal, hepatitis A and varicella. In addition to child age vaccination, there are also vaccination administrations for adults and individuals in risk groups. In our country, intensive vaccination programs have been implemented in recent years in accordance with the changing conditions such as local epidemiological changes, migration, import risk, epidemic risk and risk increase according to age groups and changes have been made in the vaccination schedule. When evaluating the current vaccination program, it is necessary to take into account epidemiological and surveillance studies related to infectious agents. Depending on the developments in the field of vaccination, it is important to update the national immunization schedules, to reflect the developments in practice and to ensure the continuity of the immunization program.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 516
2023 Impact/Etki : 0.037
Osmangazi Tıp Dergisi