Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 3
Hemşirelik tanılarını algılama ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliği
2013
Dergi:  
Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin hemşirelik tanılarını algılama durumlarını belirlemek amacıyla Olsen, Frost ve Orth 1991 tarafından geliştirilen “Hemşirelik Tanılarını Algılama Ölçeği”nin Türk toplumu için geçerlik ve güvenirliğini incelemek amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırmanın örneklem seçiminde basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklemi çalışmada geçerlik ve güvenirliği incelenen ve toplam 30 maddesi olan Hemşirelik Tanılarını Algılama Ölçeği’nin madde sayısının yedi katı olan 210 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında, hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ile ilgili bir form ve Hemşirelik Tanılarını Algılama Ölçeği kullanılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşülerek toplanmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışmasında dil eşdeğerliği, kapsam geçerliği, yapı geçerliği ve uzman görüşünün değerlendirilmesinde ise İçerik Geçerlik İndeksi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirlik çalışmasında, iç tutarlılığını belirlemek için Cronbach alfa katsayısının hesaplanması, madde analizleri ve yarı test güvenirlik yöntemlerinden yararlanılmıştır. Yapı kavram geçerliği için açıklayıcı faktör analizi ve faktör yapısının incelenmesinde Temel Bileşenler Analizi ve Varimax döndürme yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Madde analizi sonucunda dört maddenin, madde-toplam korelasyonunun 0,20’nin altında olduğu belirlenmiş ve bu maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Ölçeğin diğer maddelerinin madde-toplam korelasyonlarının yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. Ölçeğin toplam puan ortalaması 2,480,45’tir. İç tutarlılık güvenirlik katsayısı 0,84, ölçeğin iki yarısı arasındaki korelasyon 0,55 olarak saptanmıştır. Temel bileşenler analizinde

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Turkish Validity and Reliability Of Perception Of Nursing Diagnosis
2013
Yazar:  
Özet:

Objective: This research was carried out methodologically to analyze validity and reliability of “Perceptions of Nursing Diagnosis Survey” which was developed by Olsen, Frost and Orth 1991 to determine nurses’ nursing diagnosis perception states, for Turkish society. Method: Simple randomized sampling method was employed on selection of research sampling. Two hundred and ten nurses which was seven times the number of items were included in the scope of sampling for studies of the validity and the reliability of “Perceptions of Nursing Diagnosis Survey” which included 30 items. A form related to nurses’ introductory features and Perceptions of Nursing Diagnosis Survey were used to collect research data. The data were collected by researchers by face to face interviews. Language equivalence, content validity, and structure validity were used in the study of scale’s validity, and Content Validity Index was applied in evaluation of expert opinion. Calculation of Cronbach’s alpha coefficient, item analysis, and half reliability test methods were utilized to identify internal consistency of scale’s reliability. For the concept of structure validity, explanatory factor analysis, and for analyzing factor structure, Principal Components Analysis and Varimax rotation method were used. Results: As a result of item analysis, it was determined that item-total correlations of four items were lower than 0.20 and those items were removed from the scale. The item-total correlations of other items of the scale were found to be adequate. The average total score of the scale was 2.480.45. The internal consistency reliability coefficient was found to be 0.84 and the correlation between two halves of the scale was determined to be 0.55. In the principal components analysis, four factors with eigenvalues greater than one were obtained and total variance which was clarified by these four factors was found to be 50.09%. Conclusion: It can be said that, Perceptions of Nursing Diagnosis Survey, which was intended to be brought in Turkey by analyzing the validity and the reliability, is a scaling instrument with a quite adequate validity and reliability indicators. In addition, this scale can be used safely for the purpose of determining the nurses’ nursing diagnosis perception states

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi

Dergi Türü :   other

Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi