Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 30
 İndirme 4
Mineralogy, geochemistry, and depositional environment of the Beduh Shale (Lower Triassic), Northern Thrust Zone, Iraq
2016
Dergi:  
Turkish Journal of Earth Sciences
Yazar:  
Özet:

Integrated mineralogical and geochemical methods are utilized to investigate the provenance, paleoweathering, and depositional setting of shale from the Lower Triassic Beduh Formation in the Northern Thrust Zone, Iraq. The ~64-m-thick Beduh Formation consists of calcareous shale and marl intercalations with thin calcareous sandstone interbeds. X-ray diffraction analysis revealed that clay minerals comprise illite, kaolinite, and chlorite, with a minor mixed layer of illite/smectite and illite/chlorite. Calcite and quartz are the main nonclay species with subordinate amounts of feldspar and hematite. The mineralogical and geochemical parameters of the shale (e.g., high content of illite and moderate illite crystallinity index, Al2O3/TiO2, Th/Co, Cr/Th, and LREE/HREE ratios) indicate that they were derived from felsic and intermediate components. This is supported by the enrichment of LREEs, negative Eu anomaly, and depletion of HREEs. The discriminant function-based major element diagrams indicated that the origin of sediments was probably from passive (the Arabian Shield and the Rutba Uplift) and active (volcanic activity) tectonic environments. The source of sediments for the Beduh Formation was likely the Rutba Uplift and/or the plutonic-metamorphic complexes of the Arabian Shield located to the southwest of the basin. Paleoweathering indices such as the chemical index of alteration and chemical index of weathering, as well as the A-CN-K (Al2O3-CaO+Na2O-K2O) diagram of the shale of the Beduh Formation suggest that the source terrain was moderately to intensely chemically weathered. The Cu/Zn, U/Th, Ni/Co, and V/Cr ratios and negative Eu anomaly indicate the deposition of sediments under an oxygen-rich environment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Journal of Earth Sciences

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 773
Atıf : 2.620
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Journal of Earth Sciences