Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 17
 İndirme 3
BATMAN İLİ MEYVECİLİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ
2012
Dergi:  
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye ekolojik yapısının uygun olması nedeniyle, meyve yetiştiriciliğine elverişli ve çok çeşitli yörelere sahip bulunmaktadır. Bu nedenle de, meyve gen kaynakları açısından adeta doğal bir müze görünümündedir. Bölgeler genellikle coğrafik olarak isimlendirilmelerine rağmen; geçmişte bazı araştırıcılar tarafından yörede yetişen meyve türleri esas alınarak; Fındık-çay İklimi (Karadeniz Bölgesi), Turunçgiller İklimi (Akdeniz bölgesi), İncir-Zeytin İklimi (Ege Bölgesi), Fıstık-Bağ İklimi (Güneydoğu Anadolu Bölgesi), Armut iklimi (İç Anadolu Bölgesi) olarak bahsetmişlerdir. Bu özelliğin doğal sonucu olarak; Türkiye bazı meyve türleri üretimi ve ihracatı açısından ilk sıralarda yer alırken, ciddi üretim alanlarında (48 milyon ha), önemli miktarlarda (14 milyon ton) üretim yaparak, yüklü oranlarda gelir (2 milyar $) elde etmektedir. Dünya’da bitki kültürünün yapıldığı en eski tarım beldesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi; özellikle üzüm, zeytin ve antepfıstığı yetiştiriciliği ve üretimi bakımından ön sıralarda gelmektedir. İstatistikleri yansıyan üretim miktarları bakımından pek dikkat çekmeyen Batman ili; yazları sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı, sert ve soğuk geçen bir iklim yapısına sahiptir. Ayrıca 750-1000 mm civarında yıllık yağış alan ve bu bağlamda Uzak Akdeniz İklimi olarak nitelendirilen bir ilimizdir. Bölgenin spesifik meyveleri öncelikli olmak üzere 2010 yılı verilerine göre; özellikle üzüm (8.805 ton), ceviz (1.039 ton), antepfıstığı (723 ton), badem (544 ton) gibi ciddi üretim rakamlarına ulaştığı görülmüştür. Ayrıca sert çekirdekli, yumuşak çekirdekli ve subtropik meyveler grubunda üretimin görüldüğü Batman’daki mevcut potansiyelin iyi değerlendirilmesi durumunda; en azından ilin kendi ihtiyacını karşılayacak kadar meyve üretimi yapması işten bile değildir. İşte bu noktadan hareketle yaptığımız çalışmanın, Batman ilinin mevcut meyvecilik durumunun ortaya çıkarılması ve geleceğe yönelik olarak ne tür meyvecilik faaliyetlerinin yürütülebileceği hususunda bir takım değerlendirmeler yapılmak suretiyle; varolan meyvecilik potansiyelinin değerlendirilmesi ve gelecekte yapılabilecek meyvecilik faaliyetlerinin yönlendirilmesi açısından önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 491
Atıf : 2.623
2023 Impact/Etki : 0.171
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi