Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 20
 İndirme 2
Cilt Lezyon Bölütlemesi için Metasezgisel Temelli Otsu Eşikleme Yöntemi
2020
Dergi:  
Türk Doğa ve Fen Dergisi
Yazar:  
Özet:

Melanom yapısal DNA hasarından kaynaklı en ölümcül cilt kanseri türlerinden olmakla beraber erken tanı konulması durumunda hayatta kalma oranı oldukça yüksektir. Melanom teşhisi, lezyon bölgesine ait dermoskopi görüntülerinin dermatolog tarafından görsel olarak incelenmesi ile konulur. Kesin tanı ise lezyon bölgesinden doku örneği alınıp patolojik inceleme sonrası ortaya çıkmaktadır. Patolojik inceleme hem çok zaman alan hem de maliyetli bir yöntemdir. Dermatologlar tarafından yapılabilecek hataları en aza indirmek ve melanomun doğru teşhisi için hekime yardımcı olmak için çok sayıda bilgisayar destekli tanı sistemi geliştirilmiştir. Lezyon bölgesinin doğru biçimde bölütlenmesi, özellik çıkarımı ve sınıflandırma performansını doğrudan etkilediği için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada öncelikle yeniden boyutlandırma, siyah çerçeve silme ve kıl silme gibi bir dizi önişleme adımı uygulanmıştır. Daha sonra gri seviyeye dönüştürülmüş görüntünün histogramı elde edilerek lezyon bölgesini sağlıklı ciltten ayırmak için uygun eşik değerini bulmak için geleneksel Otsu, Otsu tabanlı HA, SA ve PSO yöntemleri uygulanmıştır. Bulunan en uygun eşik değerine göre görüntü ikili görüntüye dönüştürülerek nihai lezyon bölgesi elde edilir. Sonuç olarak, ortalama iterasyon sayılarına göre çalışma süresi hesaplandığında, PSO, HA, SA yöntemlerinin bölütleme başarımından ödün vermeden geleneksel Otsu yöntemine göre sırasıyla %40, %29 ve %28.5 daha hızlı optimal eşik değerini bulduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Method of metaseptic-based oxygenation for skin lesion division
2020
Yazar:  
Özet:

Melanoma is one of the most fatal types of skin cancer caused by structural DNA damage, but the survival rate is quite high in case of early diagnosis. The diagnosis of melanoma is made by the visual examination of the dermoscopic images of the injury area by a dermatologist. The exact diagnosis is taken with a tissue sample from the injury area and appears after a pathological examination. The pathological examination is both a long-term and expensive method. A large number of computer-backed diagnostic systems have been developed to minimize the errors that dermatologists can make and help the doctor to correct diagnosis of melanoma. It is critical because the proper division of the lesion area directly affects the output of characteristics and classification performance. In this study, a series of pre-dimension steps were first applied, such as re-dimension, black frame removal and hair removal. The traditional Ossu, Ossu-based HA, SA and PSO methods were then applied to find the appropriate marginal value to separate the injury area from healthy skin by obtaining the histogram of the grey-level image. According to the most suitable marginal value found, the image is converted into a binary image and the final damage area is obtained. As a result, when the working time is calculated according to the average number of iterations, it was observed that the PSO, HA, SA methods found an optimal marginal value faster, respectively, by 40%, 29% and 28.5%, compared to the traditional Ossu method, without giving rise to the success of dividing.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türk Doğa ve Fen Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 405
Atıf : 1.212
2023 Impact/Etki : 0.105
Türk Doğa ve Fen Dergisi