Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Diş Fırçalama Etkinliğinin Yeni ve 3 Ay Kullanılmış Fırçalarda Karşılaştırılması
2008
Dergi:  
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Diş Fırçalama Etkinliğinin Yeni ve 3 Ay Kullanılmış Fırçalarda KarşılaştırılmasıÇiğdem Paşalı, Sema Becerik, Evren Evrenesoğlu Ege Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesi, Periodontoloji AD, İzmir AMAÇ: Dental plak, enflamatuvar periodontal hastalıklar ve diş çürüğü için primer etiyolojik faktör olarak kabul edilmektedir. Mikrobiyal dental plağı diş üzerinden uzaklaştırmada kullanılan en etkili ve yaygın yöntem diş fırçalamadır. Genellikle diş fırçalarının her 3 ayda bir değiştirilmesi önerilir. Bu çalışmanın amacı, yeni ve 3 ay kullanılmış diş fırçalarının plak kaldırma etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. YÖNTEMLER: Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi 4. ve 5. sınıf öğrencisi (16 erkek, 9 kız) 25 gönüllü çalışmaya dâhil edildi. Her gönüllüye aynı tip diş fırçası ve macunu verildi. Deneklerin, 3 ay süresince günde 2 defa verilen fırça ve macunları kullanarak; modifiye bass tekniği ile dişlerini fırçalamaları istendi. Deneklerde, her yarım çenede 1 keser, 1 premolar, 1 molar diş olmak üzere, tüm ağızda toplam 12 dişte ölçüm yapıldı. Başlangıç (t0) ve 3. ayda (t2) sondalanan cep derinliği (SCD) (mm) ve plak indeksini (PI) (Quigley –Hein) içeren klinik ölçümler yapıldı ve kaydedildi. 2. ayda (t1) yalnızca PI ölçümü yapıldı ve kaydedildi. Her ölçüm gününden (t0, t1 ve t2) önce denekler 48 saat boyunca mekanik ve kimyasal diş temizliği yapmadılar. Her ölçüm gününde fırçalama öncesi PI ve denekler 120 sn. süresince aynaya bakmaksızın dişlerini fırçaladıktan sonra, fırçalama sonrası PI’sini içeren 2 ölçüm yapıldı. BULGULAR: Ölçüm yapılan her diş için fırçalama öncesi ölçülen PI değerleri, fırçalama sonrası ölçülen PI değerlerinden istatistiksel olarak yüksek bulundu (p=0,01). Premolar dişlerinde, başlangıçta (t0) bulunan PI değerindeki azalma (fırçalama öncesi PI değeri – fırçalama sonrası PI değeri) ile 3. ay sonunda (t2) bulunan PI değerindeki azalma arasında istatistiksel anlamlı fark bulunurken (p<0,05) keser, molar ve tüm ağız için anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). SONUÇ: 3 ay kullanılmış bir diş fırçası, yeni bir diş fırçasına kıyasla 48 saatte oluşmuş plağı kaldırmada daha az etkili değildir. Bu çalışmanın sınırları içinde 3 aylık kullanım sonucunda diş fırçasının etkinliğini kaybetmediği gösterildi.

Anahtar Kelimeler:

Comparing the Effect of Dental Brushing in New and 3 Months Used Brushes
2008
Yazar:  
Özet:

The comparison of the toothbrushing activity in new and 3 months used brushesGyğdem Paşalı, Sema Becerik, Universe Evrenesoğlu Ege University, Faculty of Dentistry, Periodontology AD, Izmir FUNCTION: Dental plaque, inflammatory periodontal diseases and tooth fractures are considered primary etiological factors. The most effective and common method used in removing the microbial dental plaque through the tooth is toothbrush. It is recommended to change the toothbrush every three months. The aim of this study is to compare the plaque lifting effects of new and 3 months used toothbrushes. Methods: Ege University Dentistry Faculty 4th and 5th grade students (16 men, 9 girls) were included in 25 volunteer studies. Every volunteer was given the same type of toothbrush and pasta. Students were asked to wash their teeth with a modified bass technique, using the brush and patches given twice a day for 3 months. In the trials, a total of 12 teeth were measured in the whole mouth, including 1 cut, 1 premol, 1 molar tooth in each half of the chest. Clinical measurements that contain the cell depth (SCD) (mm) and the plaque index (PI) (Quigley-Hein) surveyed in the beginning (t0) and in the third month (t2) were carried out and recorded. In the 2nd month (t1) only PI measurements were made and recorded. Before each measurement day (t0, t1 and t2) the examiners did not do mechanical or chemical tooth cleansing for 48 hours. Each day of measurement, the PI before washing and the test is 120 seconds. After washing their teeth without looking at the mirror during the time, two measurements included PI after the washing were made. For each measured tooth, the pre-brushed PI values were statistically higher than the pre-brushed PI values (p=0,01). There is a statistically significant difference between the decline in the PI value at the beginning (t0) and the decline in the PI value at the end of the 3rd month (t2) (p<0,05) while there is no statistically significant difference for the cut, molar and the whole mouth (p>0,05). A 3-month-used toothbrush is not less effective in removing the plaque formed in 48 hours than a new toothbrush. This study showed that after 3 months of use, the toothbrush did not lose its effectiveness.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 378
Atıf : 496
2023 Impact/Etki : 0.025
Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi