Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 111
 İndirme 19
Berna Türemen’in Gözüyle Köyden Kente Anadolu Kadını
2020
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Sanayileşmekte olan toplumlarda ekonomik süreçler ile birlikte kırsaldan şehirlere doğru göçler de artmıştır. Göç, yerleşme amacı ile yapılan yer değiştirmesi olup genelde kırsaldan kente şeklindedir. Kentler, bu süreçte ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi, teknik v.b. unsurları bünyesinde barındıran değişim merkezleridir. Türk aile yapısı da köyden kente doğru göçerken bu değişim sürecinden nasibini almıştır. Bu sürecin en önemli yapı taşını ise kadın oluşturmaktadır. Eskinin geleneksel geniş aile tipi günümüzde artık yerini çekirdek aileye bırakmıştır. Kadın da ailenin reisi olan baba ile çocukları arasında bir köprü olarak hem eşini hem de çocuklarını idare etmek gibi zor bir görevi de üstlenmiştir. Geleneksel toplumlarda, erkeğin temel görevi sadece haneye gelir getirmek iken kadın, hem ailenin ekonomisini düzenlemek, gelir gider tablosunu denkleştirmek hem de evin ve çocukların bakımından sorumlu olmaktadır. Köyden kente göçen bu kadınlar, bir yandan kendileri için yepyeni bir dünya olan kente uyum sağlamaya çalışırlarken bir yandan da göç sonrası ekonomik sıkıntıları aşmak içinde çaba harcamaktadırlar. Sanayileşmenin ortaya çıkardığı göç olgusu yanında yaşanan bu maddi sıkıntılar da kadının görevlerini zorlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra kadının alışkın olduğu köy kültürü ile içinde yaşadığı kent kültürü arasında çelişkiler de kadını zora sokmaktadır. Berna Türemen’in eserlerinde köylü kadının güzellik anlayışı ile kentli kadının estetik kaygıları tek bir kadın vücudunda ortaya konmuştur. Tarih boyunca da kadın anadır, doğurgandır anlayışı toplumlar tarafından benimsenmiştir. Bu tarihsel anlayış Berna Türemen’in eserlerinde iri yapılı kadınların bedenlerinde onların gücünün vurgulanmasını hedeflemiştir. Ayrıca kadın doğurganlık ve yaratıcılık özelliği ile kendi kişisel evreninde bir dünya olarak resmedilmiştir. Her kadın ister köylü ister kentli olsun biriciktir.

Anahtar Kelimeler:

A woman from the village to the city of Berna Türemen
2020
Yazar:  
Özet:

In industrialized societies, with economic processes, migrations from rural to urban have also increased. Immigration is a change of place for settlement purposes and is usually in the form of rural to city. Cities, in this process economic, social, cultural, political, technical, etc. They are the transformation centers in them. The Turkish family structure has also taken advantage of this process of change while migrating from the village to the city. The most important building stone of this process is the woman. The ancient large family type has now left its place to the core family. The woman has also taken over a difficult task as a bridge between her father and her children, who is the king of the family, to manage both her husband and children. In traditional societies, the main task of a man is to bring only income to the home, while the woman is responsible for both organizing the family’s economy, equalizing the income spending table, as well as the care of the home and children. These women who migrate from the village to the city, on the one hand, try to adapt to the city, which is a whole new world for themselves, while on the other hand, they try to overcome the economic difficulties after migration. These financial difficulties, along with the immigration fact revealed by the industrialization, make women’s tasks more difficult. In addition, the contradictions between the village culture that the woman is accustomed to and the city culture in which she lives also puts the woman into trouble. In the works of Berna Türemen, the understanding of the beauty of the rural woman and the aesthetic concerns of the urban woman are revealed in the body of a single woman. In the history of the women, it is a mother, and the understanding of the nature is adopted by the societies. This historical understanding was aimed at emphasizing their strength in the bodies of great-built women in the works of Berna Türemen. It is also depicted as a world in its personal universe with the characteristic of female fertility and creativity. Every woman, whether she is a peasant or a citizen, is unique.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.683
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)