Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 17
Pandemi Sürecinde Stres Düzeyinin Yordayıcıları Olarak Bilişsel Esneklik ve Algılanan Sosyal Destek
2023
Dergi:  
Yükseköğretim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, COVID-19 pandemisinde bilişsel esneklik, algılanan sosyal destek ve stres arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, 319 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcıların %68’i (N=217) kadın, %32’si (N=102) erkektir. Veri toplamak için “Depresyon, Kaygı ve Stres Ölçeği”, “Bilişsel Esneklik Envanteri”, “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği” ve “Demografik Bilgi Formu” kullanılmıştır. İstatistiksel analizde Pearson moment-çarpım korelasyon analizi, tek yönlü ANOVA ve hiyerarşik regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların stres düzeyleri, pandemi sırasında yaşadıkları maddi gelirdeki düşüşe göre önemli ölçüde farklılık göstermiştir. Stres düzeyi ile yaş, algılanan sosyal destek ve bilişsel esneklik arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca hiyerarşik regresyon analizi sonuçları, yaş, maddi gelirdeki azalma, pandeminin eğitim üzerindeki olumsuz etkisi kontrol edildiğinde, algılanan sosyal destek ve bilişsel esnekliğin stres düzeyini önemli ölçüde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın çıkarımları açısından algılanan sosyal destek ve bilişsel esneklik arttıkça stres düzeyinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle bilişsel esneklik becerilerinin nasıl geliştirileceğine ve algılanan sosyal desteğin artırılmasına yönelik yapılacak çalışmaların, COVID-19’un neden olduğu stresin ortadan kaldırılmasına katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Cognitive Flexibility and Perceived Social Support As Predictors Of Stress In Pandemic
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to examine the relationship between cognitive flexibility, perceived social support and stress in the COVID-19 pandemic. The sample consisted of 319 university students, of which 68% were female and 32% were male. “Depression, Anxiety and Stress Scale”, “Cognitive Flexibility Inventory”, “Multidimensional Scale of Perceived Social Support”, and “Demographic Information Form” were used in data collection. The Pearson moment-product correlation analysis, one-way ANOVA, and hierarchical regression analysis were performed. The results of the study showed that the stress levels of the participants differ significantly according to the decrease in financial income they experienced during the pandemic. Stress level showed a negative correlation with age, perceived social support, and cognitive flexibility. In addition, hierarchical regression analysis showed that when age, the decrease in financial income, the negative impact of the pandemic on education were controlled, perceived social support and cognitive flexibility predicted stress level significantly. The study revealed that as cognitive flexibility and the perceived social support increase, the level of stress decreases. Consequently, studies on how to increase perceived social support and develop cognitive flexibility skills may contribute to eliminating the stress brought about by COVID-19.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Yükseköğretim Dergisi

Dergi Türü :   other

Yükseköğretim Dergisi