Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 8
Anal atrezili olgularda sekonder anal operasyonlar
2009
Dergi:  
Çocuk Cerrahisi Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Amaç: Anal atrezi nedeniyle cerrahi tedavi edilen olgularda yapılan anal bölgeye yönelik sekonder cerrahilerin irdelenmesi. YÖNTEMLER: Kliniğimizde 1990-2010 yılları arasında anal atrezi nedeniyle opere edilmiş olgulardan sekonder anal cerrahiye gereksinim duyulan 16 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Bu değerlendirmede fizik muayene, anal manometri, anal MR, BT ve sfinkterotest kullanıldı BULGULAR: Olguların 6’sı kız ve 10’u erkekti. Yaş dağılımı 2-18 yaş ve ortalama sekonder operasyon ortanca yaş değeri 5 olarak saptandı. Mukozal prolapsuslu olgularda ana semptom mukoid akıntı ve 2 olguda da ilave olarak anal inkontinansdı. Uygun olmayan anüs yerleşimi ve inkomplet anal sfinkter saptanan olgularda ana yakınma inkontinansdı. Darlık nedeniyle opere edilen olgunun temel bulgusu muayenede saptanan anal darlıktı. Sekonder operasyon endikasyonları: mukozal prolapsus (n: 8), anüsün uygunsuz yerleşimi (n: 5), anal darlık (n: 1), inkomplet anal sfinkter (n: 2) idi. Mukozal prolapsus ve anal darlık tanısı fizik muayene ile, uygun olmayan anüs yerleşimi ve inkomplet anal sfinkter tanısı MR veya BT, anal manometri ve sfinkterotest ile konuldu. Mukozal prolapsus olguların 5’inde 360 derece, 3’ünde 180 derece olarak bulundu, eksize edildi. Anüsün uygun olmayan yerleşiminde, 3 olguya anterior ve 2 olguya posterior yaklaşımla anal transpozisyon uygulandı. İnkomplet sfinkter saptanan 2 olgu sfinkteroplasti ile tedavi edildi. Dilatasyon tedavisine yanıt vermeyen anal darlığı olan 1 olguya striktüroplasti yapıldı. Mukozal prolapsus eksizyonu yapılan olgularda tam cerrahi şifa sağlanırken, 2 olguda medikal tedavi gerektiren enkomprezis devam etmektedir. Anal transpozisyon yapılan olgularda 3 olgu asemptomatik iken iki olgunuolgular asemptomatiktir. SONUÇ: Sonuç: Opere anal atrezili olgularda en sık rastlanan sekonder cerrahi nedeni mukozal prolapsustur. Mukozal prolapsus eksizyonu kozmetik görünümün dışında mukoid akıntının önlenmesi ve kontinans üzerine olumlu etki sağlar. Anüsün uygun olmayan yerleşimi ve inkomplet anal sfinkter saptanan olgularda sekonder cerrahi öncesi radyolojik inceleme, anal manometri ve sfinkterotest ile olgular detaylı olarak değerlendirilmelidir. Uygun cerrahi metodun seçimi inkontinansin tedavisinde anahtar rol oynar.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Çocuk Cerrahisi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 54
Atıf : 5
2023 Impact/Etki : 0.023
Çocuk Cerrahisi Dergisi