Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
Genç Yetişkinlik Dönemi Bireylerin Kriz Yaşantıları ve Destek Kaynakları
2022
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, genç yetişkinlik dönemindeki bireylerin, yaşamları boyunca kendilerini en fazla etkileyen kriz yaşantılarının neler olduğu, bu krizlerle hangi destek kaynaklarını kullanarak baş ettikleri ve herhangi bir profesyonel yardım alıp almadıkları incelenmiştir. Veriler, 2017-2018 eğitim öğretim yılında bir devlet üniversitesinde pedagojik formasyon eğitimi alan ve yaşları 21 ile 40 arasında değişen 215 genç yetişkin katılımcıdan toplanmıştır. Araştırmada temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Katılımcılara yazılı olarak elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş ve temalar oluşturulmuştur. Katılımcılara, krize yol açan olayı, bu olayla baş etmelerini sağlayan destek kaynaklarını ve profesyonel destek alıp almadıklarını öğrenmeye yönelik açık uçlu sorular sorulmuştur. Katılımcıların büyük çoğunluğu, aile içi olayların (aile üyelerinden birinin ölümü; trafik kazası, yaralanma ya da sağlık sorunu yaşaması; aile içi gergin olaylar; ebeveynlerin boşanması, kavgaları ya da birbirini aldatması; ihmal ve istismar) kendilerine en acı veren yaşantıları olduğunu belirtmişlerdir. Bunu sırasıyla romantik ilişkilerde, akademik yaşamda, sosyal ilişkilerde, iş yaşamında, doğal afetler nedeniyle, evcil hayvanıyla olan kriz yaşantıları izlemektedir. Katılımcılar kriz yaşantıları ile kişilik özellikleri, sosyal ilişkileri ve krizin üstesinden gelmek için gerçekleştirdikleri eylemler yoluyla baş ettiklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların kullandıkları en önemli sosyal destek kaynakları aile üyeleridir, en önemli bireysel kaynakları sabırlı olmaktır ve krizle baş etmek için en fazla yaptıkları şey ise durumu kabullenerek zaman bırakmaktır. Katılımcılardan 22’si yaşadığı krizle baş etmek için profesyonel yardım aldığını belirtmiştir. Krize müdahale aşamasında, danışanlara kendi baş etme becerilerini yeniden harekete geçirmeleri ve yeni baş etme becerilerini ortaya çıkarmaları konusunda yardımcı olmak gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.140
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences