Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Biyomedikal Uygulamalar için Propolis Ekstresinin PET Kumaş Üzerine İmmobilizasyonu
2022
Dergi:  
Politeknik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Propolis, çok çeşitli fenolik bileşik içeriği nedeniyle biyolojik aktiviteye sahiptir. Propolisin antibakteriyel, antifungal, antiviral özellikleri nedeniyle kozmetik, gıda, ilaç, biyomedikal gibi birçok alanda kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada, biyomedikal uygulamalar için teknik bir tekstil geliştirmek amacıyla propolisten ekstrakte edilen fenolikler polietilen tereftalat (PET) kumaş yüzeyine kovalent olarak bağlanmış ve immobilize edilmiştir. Bunu yapmak için, PET kumaş aminlendi ve daha sonra fenolikler, polietilen glikol diglisidil eter (PEGDGE) çapraz bağlama ajanı kullanılarak kumaş üzerin immobilize edildi. PET yapısında amin gruplarının oluşumu ve fenoliklerin immobilizasyonu ATR-FTIR spektrumları ile kanıtlanmıştır. 121° olan PET'in su temas açısı aminasyon ve immobilizasyon sonrasında sırasıyla 110° ve 97°'ye düşmüştür. İşlemlerden sonraki morfolojik değişiklikleri izlemek için optik mikroskop görüntüleri alındı. DSC sonuçları, modifiye edilmiş PET için yaklaşık 40 °C'de yeni bir endotermik pik ortaya çıkardı. Çekme testleri, kumaşın mukavemetinin modifikasyon üzerine zayıfladığını, immobilizasyon sırasında ise onarıcı bir etki meydana geldiğini göstermiştir. Antibakteriyel testler, propolis ekstresi immobilize edilmiş kumaşın gram negatif (E. coli) bakterilere karşı antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler:

Immobilization Of Propolis Extract On Pet Fabric For Biomedical Applications
2022
Yazar:  
Özet:

Propolis has biological activity due to its wide variety of phenolic compound content. Propolis usage in many areas such as cosmetics, food, medicine, and biomedicals is becoming widespread day by day due to its antibacterial, antifungal, antiviral properties. In this study, phenolics extracted from propolis were covalently bonded and immobilized on the surface of polyethylene terephthalate (PET) fabric with the aim of developing a technical textile for biomedical applications. To do so, PET fabric was aminated, and then the phenolics were immobilized using polyethylene glycol diglycidyl ether (PEGDGE) as the crosslinking agent. Formation of amine groups in PET structure and immobilization of the phenolics were proved by ATR-FTIR spectrums. Water contact angle of PET being 121° decreased to 110° and 97° after the amination and the immobilization, respectively. Optical microscope images were taken to monitor morphological changes after the processes. DSC results revealed a new endothermic peak at around 40 °C for modified PET. Tensile tests showed that tensile strength of the fabric weakens upon modification, while a healing effect occurs during immobilization. Antibacterial tests revealed that propolis extract immobilized fabric has an antibacterial activity against gram negative (E. coli) bacteria.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Politeknik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.729
Atıf : 5.034
2023 Impact/Etki : 0.223
Politeknik Dergisi