Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
BİR DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNE BAŞVURAN BİREYLERİN SİSTEMİK DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
2018
Dergi:  
Current Research in Dental Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sistemik hastalıklar diş tedavilerinin hem yapılmasına engel olmakta hem de seyirlerini etkilemektedirler. Ayrıca pek çok sistemik hastalık ilk bulgusunu ağızda vermektedir. Bu nedenle diş hekimleri hem sistemik hastalıkları iyi bilmeli hem de bunları öğrenebilmek için anamneze büyük önem vermelidir. Bilgi düzeyi yüksek olan bir diş hekimi, sistemik hastalıkların ortaya çıkarılmasında yönlendirici de olabilir. Bu çalışmada, diş hekimliği fakültesine başvuran hastaların bir grubunun sistemik hastalık profilinin ortaya konması amaçlandı. Ayrıca, Kayseri ve çevresindeki illerde görev yapan diş hekimlerinin karşılaşabilecekleri sistemik hastalıklar ile ilgili farkındalıklarının arttırılması da hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 4032 hastaya ait anamnez formları değerlendirildi. Bu hastaların 2167’i (%53,8) kadın, 1865’i (%46,2) ise erkekti. 1291 (%32,02) bireyde çeşitli sistemik hastalıkların var olduğu anlaşıldı. Bulgular: En fazla görülen hastalık hipertansiyondu. (%5,6) Bunu sırasıyla diyabet (%4,2), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) (%2,6), çeşitli psikiyatrik hastalıklar (%2,4), tiroit bezi hastalıkları (%2,3) ve viral hepatit (%1,8), penisilin harici alerjiler (%1,7), romatoit artrit (%0,8), çeşitli kan hastalıkları (%0,7), ve dermatolojik hastalıklar (%0,4) takip ediyordu. Sonuç: Hipertansiyonun, diyabetin, KOAH’ın, romatoid artiritin, psikiyatrik hastalıkların, tiroit bezi hastalıklarının kadınlarda daha fazla görüldüğü anlaşıldı.  Erkeklerdefazla rastlanan hastalığın ise viral hepatit olduğu görüldü.   *Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi AD, Kayseri. **Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti AD, Kayseri  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Current Research in Dental Sciences

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.431
Atıf : 2.160
2023 Impact/Etki : 0.013
Current Research in Dental Sciences