Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 15
 İndirme 4
Erken Membran Rüptürünün Term ve Preterm Yenidoğanlarda Sepsis Morbidite ve Mortalitesine Etkisi
2010
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Erken membran rüptürü (EMR) erken yenidoğan sepsisinin en önemli nedenlerindendir. EMR’de sepsis riskini arttıran faktörler; klinik korioamnionit, erkek cinsiyet, perinatal asfiksi, prematürelik, membran rüptür zamanı, annede anormal kolonizasyon varlığı ve/veya genitoüriner enfeksiyondur. Bu çalışmada amacımız term ve preterm bebeklerde EMR’nin sepsis morbiditesine etkisini araştırmak, sıklık ve risk faktörlerini irdelemektir. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde Ocak 2006-Aralık 2007 tarihleri arasında canlı doğan, annesinde erken membran rüptürü olan bebekler incelendi. Term ve preterm EMR’li bebekler, sepsis sıklığı, mortalite ve morbidite açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Hastanemizde Ocak 2006 - Aralık 2007 tarihleri arasında canlı doğan 38.422 bebeğin 730’unun annesinde EMR saptandı. Bu bebeklerin % 44’ü preterm, % 56’sı term idi. Her iki grupta kız/erkek oranları aynı bulunurken, EMR’li preterm bebeklerde haftasına göre küçük (SGA) olma oranı termlere göre anlamlı yüksekti. Tüm EMR’li bebeklerin % 4.2’sinde, pretermlerin % 8’inde, termlerin % 1.2’sinde erken enfeksiyon saptandı. Enfeksiyon gelişen hastaların ortalama EMR süresi 145.4±151 saat (24 saat-30 gün), gelişmeyenlerin 80±181 saat (18 saat-75 gün) idi (p=0.051). EMR’li bebeklerin % 3.4’ünde klinik korioamnionit vardı, ancak bu bebeklerin hiçbirinde erken sepsis görülmedi. Pretermlerde perinatal asfiksi (PNA) saptanan bebeklerin % 38’inde enfeksiyon gelişti ve PNA’nin pretermlerde enfeksiyon gelişimi için risk faktörü olduğu görüldü. Erken enfeksiyon nedeni ile izlenen pretermlerin % 23’ünde, termlerin % 40’ında anne kültürlerinde üreme saptandı. Enfeksiyon gelişen bebeklerin ortalama doğum ağırlığı 1770±480 g, gelişmeyenlerin 2490±840 g ve enfeksiyon gelişen bebeklerin ortalama gestasyon haftası 34±2.6 hafta, gelişmeyenlerin 36±3.1 hafta idi. Sonuç: Preterm doğum ve düşük doğum ağırlığı beraberinde SGA olma ve asfiksi varlığı annenin servikal/ idrar kültürlerinde üreme olmasının, erken enfeksiyon riskini arttırdığı, cinsiyet, korioamnionit ve EMR süresinin enfeksiyon gelişimine etkisinin olmadığı görüldü.

Anahtar Kelimeler:

The effect of early membrane reptures on sepsis morbidity and mortality in newborns
2010
Yazar:  
Özet:

Early membrane rupture (EMR) is one of the most important causes of premature sepsis. Factors that increase the risk of sepsis in EMR are: clinical corioamnion, male sex, perinatal asphyxia, prematurity, time of membrane retreat, the presence of abnormal colonization in the mother and/or genitouriner infection. Our aim in this study is to investigate the effect of EMR on sepsis morbidity in therm and preterm babies, to identify the frequency and risk factors. Tools and methods: In our hospital, babies born live between January 2006 and December 2007 were examined with early membrane rupture in their mother. Babies with Term and Preeterm EMR were compared in terms of sepsis frequency, mortality and morbidity. Results: 38 live born in our hospital between January 2006 and December 2007 422 of the 730 babies were diagnosed with EMR. 44% of these babies were preeterm and 56% were therm. While the girls/men rates were the same in both groups, the rate of being small (SGA) compared to the week in pre-EMR babies was significantly higher compared to the terms. In 4.2% of all babies with EMR, in 8% of pre-treatments, in 1.2% of thermals, early infection was detected. The average EMR duration in developing patients was 145.4±151 hours (24 hours-30 days), and in developing patients 80±181 hours (18 hours-75 days) (p=0.051). 3.4% of babies with EMR had clinical corioamnion, but none of these babies had early sepsis. In 38% of babies diagnosed perinatal asphyxia (PNA) in the prey, infection developed and the PNA was found to be a risk factor for infection development in the prey. In 23% of pre-infections followed with the cause of early infection, and in 40% of them, reproduction was found in mother cultures. The average birth weight of infection-developed babies was 1770±480 g, the average pregnancy week of infection-developed babies was 34±2.6 weeks, the average pregnancy week of infection-developed babies was 36±3.1 weeks. The result: Pre-born and low birth weight accompanied by SGA and the presence of asphyxia was found that the mother's reproduction in cervical/urine cultures increased the risk of early infection, sex, corioamnion and EMR period had no effect on the development of infection.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 360
2023 Impact/Etki : 0.026
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi