Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
Antakya’da Kullanılan Bazı Baharat Uçucu Yağlarının Escherichia Coli ve Staphylococcus Aureus’a Karşı Antibakteriyal Etkisi
2022
Dergi:  
Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çok kültürlü bir toplum yapısına sahip Hatay, yemek ve baharat kültüründe de zenginlikler içermektedir. Baharatlar bölgenin kendine has bir yemek kültürünün oluşmasında önemli bir etkiye sahiptir. Türk, arap ve yörük kültürleri ile ortaya çıkan Hatay mutfağında, kendine has baharat seçimleriyle de dikkat çekmektedir. Ayrıca coğrafi konumu nedeniyle de bölge florasında gelişen birçok aromatik bitki baharat olarak değerlendirilmektedir. Kimyon (Cuminum cyminum), kişniş (Cariandum sativum) ve kara kekik (Thymba spicata) hem aromatik bitki özelliğiyle kullanılan hem de yöredeki çeşitli gıdalarda baharat olarak değerlendirilen ürünlerdir. Bu baharatlar, Hatay mutfağındaki ürünlerin lezzetine katkıda bulunurken ayrıca aromatik bitki olmaları nedeniyle de mikrobiyolojik gelişimi önleyici etkileri bulunmaktadır. Birçok çalışmada çeşitli baharatların antimikrobiyal etkileri belirtilmiştir. Escherichia coli ve Staphylococcus aureus, gıdalarda gelişerek enfeksiyon oluşturan patojen bakterilerdir. Bu çalışmada, Antakya’da baharat olarak yaygın kullanılan kimyon, kişniş ve kara kekiğin uçucu yağları elde edilmiştir. Baharat uçucu yağlarının farklı miktarları, ayrı ayrı olarak ve birlikte kombine kullanımlarının Escherichia coli ve Staphylococcus aureus’a karşı antibakteriyel aktiviteleri incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 454
Atıf : 1.650
2023 Impact/Etki : 0.153
Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi