Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 Sesli Dinleme 1
İbn Hişâm’ın Evdahü’l-Mesâlik Adlı Eserinde Şiirle İstişhâd Metodu
2023
Dergi:  
Balıkesir İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tam adı Ebû Muhammed Cemâluddîn ‘Abdullâh b. Yûsuf b. Ahmed b. ‘Abdillâh b. Hişâm el-Ensârî el-Mısrî (öl. 708/1309) Arap dili gramerinde özellikle de Basra ve Kûfe ekollerinin ortak paydalarını temsil eden uzlaşmacı yönüyle öne çıkan önemli bir dilcidir. İslami ilimlerin birçok alanında eser yazan müellif dil çalışmalarında alana katkı sağlayan eserler ve yöntemler miras bırakmıştır. Arap dilindeki önemli katkıları nedeniyle çalışmamızda ele aldığımız İbn Hişâm’ın gerek eserleri gerekse de eserlerinde kullandığı özgün yöntemlerini ortaya koymayı hedefledik. Bu hedef doğrultusunda İbn Hişâm’ın konuları ele alış şekli ve açıklama sürecinde dayandığı kanıtların başında gelen Arap şiirleriyle istişhâd yöntemini detaylıca işledik. Yazarın Arap dilcileri içerisindeki konumunun tespiti ve konuya eğilime yönelik özgün yöntemini eserleri ışığında açığa çıkarmak amacıyla kaleme aldığı tüm eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak da yazarın anlatımdaki en bariz yönü olan istişhâd metodu; tanımı, tarihsel süreci, kaynakları gibi farklı açılardan ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Method Of Istishhâd With Poetry In Ibn Hisâm's Work Named Evdahu'l-mesâlik
2023
Yazar:  
Özet:

His full name is Ebû Muhammed Cemâluddîn ‘Abdullâh b. Yusûf b. Ahmed b. ‘Abdillâh b. Hishâm al-Ansârî al-Mısrî (d. 708/1309) is an important linguist who stands out with his conciliatory aspect in Arabic language grammar, especially representing the common denominators of the Basra and Kufa schools. The author, who wrote works in many fields of Islamic sciences, left a legacy of works and methods that contribute to the field of language studies. We aimed to reveal both the works of Ibn Hishâm, whom we discussed in our study due to his important contributions to the Arabic language, and the original methods he used in his works. In line with this goal, we examined in detail Ibn Hisham’s approach to the issues and the method of istishhat with Arabic poems, which is one of the main evidences he relied on in his explanation process. Information is given about all the works he wrote in order to determine the author’s position among Arabic linguists and to reveal his unique method of tending to the subject in the light of his works. Finally, the author’s istişhâd method, which is the most obvious aspect of the narrative; It has been discussed from different perspectives such as its definition, historical process and sources.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Balıkesir İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 186
Atıf : 156
2023 Impact/Etki : 0.102
Balıkesir İlahiyat Dergisi