Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 28
 İndirme 1
Tabiiyetten Çatışmaya Akkoyunlu Timurlu İlişkileri
2020
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlhanlı devletinin yıkılmasıyla Anadolu’nun doğusunda Oğuzlar’ın Bayındır kolu tarafından teşkilatlanmış olan Akkoyunlar, beylik teşekkülü evresinden itibaren Timurlularla metbû ve tabiîlik hukuku çerçevesinde dostane münasebetler geliştirdi. Kara Yülük Osman Bey’in 1400’den itibaren Emir Timur’u metbû kabul etmesiyle başlayan münasebetler sonraki Akkoyunlu Beyleri tarafından siyasi, askeri ve akrabalık ilişkileriyle geliştirilmeye çalışıldı. Akkoyunlu Beyleri ezeli düşmanları Kara Koyunlara karşı Timur ve Timurlu Mirzaları bir koruyucu olarak görmekteydiler. Osman Bey’in ölümünden sonra Ali Bey 1435-1438 , Hamza Bey 1438-1444 ve Cihangir Mirza 1444-1453 döneminde Akkoyunlu Timurlu ilişkileri durağan bir sürece girdi. Ancak bu anlayış Uzun Hasan Bey’in Akkoyunların başına geçmesiyle değişti. Güçlü Akkoyunlu devleti müteffiki olan Timurlularla doğrudan çatışmaya başladı. Bu çatışma, Akkoyunlu Uzun Hasan Bey’in Timurluların son güçlü hükümdarı Ebû Said’i öldürmesi ve Timuruluların iç işlerine müdahalesiyle son buldu. Bu makale, Kara Yülük Osman Bey döneminden başlayıp Uzun Hasan dönemine kadar süren Akkoyunların Timurlularla kurdukları siyasi, askeri ve akarabalık münasebetlerini tarihsel süreç içerisindeki değişimlerini incelemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Aqqoyunlu Timurid Relations From Allegiance To Conflict
2020
Yazar:  
Özet:

With the collapse of the Ilkhanate, the Aqqoyunlu state organized by the Bayindir tribe of Oghuz developed friendly relationships with the Timur within the framework of liege and naturalness. The relationships which have begun since the 1400s with Qara Osman Beg's acception Amir Timur as an overlord was tried to be developed politic, military and kinship connections by the later Aqqoyuns begs. The Aqqoyunlu begs regarded Timur and Timurs lords guardian against their nemesis, The Qara Qoyunlus. After the death of Osman Beg, Ali Beg 1435-1438 , Hamza Beg 1438-1444 , and Cihangir Mirza 1444-1453 entered a stable process in the Timurid relations Aqqoyunlu. However, this perception changed when Uzun Hasan Beg came to the throne of Aqqoyuns. A strong Aqqoyunlu State began to clash directly with its former friend Timurids. This conflict ended with Akkoyunlu Uzun Hasan Bey killing the last powerful ruler of Timurids, Abu Said and interfering with the internal affairs of Timureans. This article analyses the change in political, military and kinship relations between the Aqqoyuns with Timur from Qara Osman Beg period to Uzun Hasan in the historical process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 809
Atıf : 2.519
2023 Impact/Etki : 0.271
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi