Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Kültür ve Kı̇şilik Açısından Afet Rı̇skı̇ Algısı
2023
Dergi:  
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Afetler tehlikeli ve riskli durumların bir sonucu olarak farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Afete yol açabilecek olayların etkisi ise toplumların risk azaltma ve hazırlık seviyelerine göre farklılık göstermektedir. Toplumların risk yönetimi faaliyetlerine önem vermeleri için ilk olarak bölgelerinde afete yol açabilecek tehlike ve riski algılamaları önemlidir. Bu çerçevede ilk olarak afet risk algısı ölçeği geliştirilmiş, daha sonra kültür ve kişilikle ilişkili olup olmadığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Anket çalışması, Türkiye’de Muğla ve Van illerinde yaşayan 18 yaş ve üstü 900 kişiyle sınırlandırılmıştır. Veriler LISREL programında analize tabi tutulmuştur. Kişilik ölçeği uyumluluk boyutunun, afet risk algısı boyutlarının tümüyle pozitif yönde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Kişilik ölçeğinin sorumluluk boyutu, afet risk algısının tehdit boyutuyla yeniliğe açıklık boyutu da, afet risk algısının kadercilik boyutuyla negatif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Kişiliğin dışadönüklük boyutuyla afet risk algısı arasında ilişki tespit edilmemiştir. Kültür ölçeğinin ise belirsizlikten kaçınma boyutunun, afet risk algısının endişe ve kontrol edebilirlik boyutlarıyla pozitif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Kültürün kolektivizm boyutuyla afet risk algısı arasında ilişki tespit edilmemiştir.

Anahtar Kelimeler:

Disaster Risk Perception Regarding Culture and Personality
2023
Yazar:  
Özet:

Disasters appear in different ways as a result of dangerous and risky situations. The impact of events that may lead to disasters differs according to societies' risk reduction and preparedness levels. In order for societies to attach importance to risk management activities, it is important that they first perceive the hazards and risks that may lead to disasters in their regions. In this framework firstly, the disaster risk perception scale was developed and then it was tried to reveal whether it is related to culture and personality. The survey was limited to 900 people aged 18 and over living in Muğla and Van provinces in Türkiye. The data were analyzed in LISREL software. It was found that the agreeableness dimension of the personality scale was positively related to all dimensions of disaster risk perception. The conscientiousness dimension of the personality scale was found to be negatively related to the threat dimension of disaster risk perception, and the openness to experience was found to be negatively related to the fatalism dimension of disaster risk perception. No relationship was found between the extraversion dimension of personality and the perception of disaster risk. The uncertainty avoidance dimension of the culture scale was found to be positively correlated with the anxiety and controllability dimensions of disaster risk perception. No relationship was found between the collectivism dimension of culture and the perception of disaster risk.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.665
Atıf : 9.418
2023 Impact/Etki : 0.274
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi