Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 24
 İndirme 2
Araç İçi Trafik Kazası ile Acil Servisine Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızda, araç içi trafik kazası sonucu yaralanıp acil servise başvuran hastaların demografik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 01.01.2015-31.12.2015 tarihleri arasında ayaktan veya 112 ambulans servisi ile başvuran 1338 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, Glasgow Koma Skoru (GKS), patolojik bulguları, alkol varlığı, yaralanma bölgeleri, istenilen ultrasonografi/bilgisayarlı tomografi, konsültasyon, yatış durumları ve mortalite oranları incelendi. Bulgular: Hastaların yaş ortancası 30 yıl olup, %69,7'si erkekti. Hastaların %99'unun GKS'si 14-15 aralığındaydı. Hastaların %5,2'sinin alkollü olduğu saptandı. En sık lezyonların baş-boyun (%53,1) ve ekstremitlerde (%45,9) olduğu saptandı. Çalışmamızda olguların %17,9'u basit tıbbı müdahale ile giderilemeyecek lezyon içermekteydi. Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyen hastaların yaş ortancası anlamlı olarak yüksekti (p <0,05). Cinsiyet ve alkol alımı ile lezyon ciddiyeti arasında ilişki saptanmadı (p >0,05). Baş-boyun yaralanmalarının basit tıbbi müdahale ile giderilme sıklığı yüksek iken, diğer lokalizasyon travmalarının Basit tıbbi müdahale ile giderilmeme sıklığı yüksek saptandı (p <0,05). En sık istenen tetkikin beyin tomografisi, en az istenen tetkikin de ultrason olduğu saptandı. Lezyon saptama sıklığı ekstremite travmalarında çekilen tomografilerde en fazla iken en az lezyonun da ultrasonda belirlendiği saptandı. Hastaların %46,1'inin ilgili kliniklere konsülte edildiği, %8,5'inin yatırıldığı saptandı. Hastalar için en sık ortopedi ve beyin cerrahi kliniklerinden konsültasyon istendiği ve kliniklerine yatırıldığı saptandı. Hastaların mortalite oranı %0,9 olarak saptandı. Eksitus olan hastalardaki erkek sıklığının yüksek, GKS'nin düşük, baş-boyun, toraks, spinal travma ve batın travma sıklığının yüksek olduğu saptandı (p <0,05). İntrakranial kanama, kranium fraktürü, pnömotoraks, hemotoraks ve batın içi kanaması olan hastaların mortalite oranı anlamlı olarak yüksek saptandı (p <0,05). Sonuç: Travma bölgelerinde belirlenen lezyonların çoğunluğu fizik muayene ile saptanabilir, acil servislerde lezyon olan bölgeye yönelik tetkik yapılması ve literatürdeki önerilere bağlı kalınması tetkik sayısını azaltabilir. Lezyonların fizik muayene ile tespit edilmesi durumunda mortaliteye yol açan lezyonlara müdahale hızlandırılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Accident in the vehicle and emergency service patients
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: Our work is aimed at examining the demographic characteristics of patients injured and seeking emergency services as a result of a vehicle traffic accident. Tools and Methods: In our study, 1338 patients applied on foot or with 112 ambulance services between 01.01.2015 and 31.12.2015 were considered retrospective. The patient’s age, gender, Glasgow Koma Score (GKS), pathological findings, the presence of alcohol, wound areas, desired ultrasound/computer tomography, consultation, residence and mortality rates were studied. The average age of patients is 30 years and 69.7 percent are men. 99% of patients were in the GKS range of 14-15. 5.2 percent of patients were alcoholic. The most frequent injuries were found in the headaches (53.1%) and in the limbs (45.9%). In our study, 17.9% of the cases contained injuries that could not be removed by simple medical intervention. The average age of patients who could not be removed by simple medical intervention was significantly increased (p <0,05). There is no connection between sex and alcohol intake and the severity of the injury (p >0,05). While the frequency of healing of headaches with simple medical intervention is high, the frequency of healing of other localization trauma with simple medical intervention is high (p <0,05). The most frequently requested examination was the brain tomography, and the least requested examination was the ultrasound. The frequency of detection of lesions was found to be the highest in the tomographs taken in the end trauma, while the lowest injury was also determined by ultrasound. It was found that 46.1% of patients were consulted in the relevant clinics, while 8.5% were deposited. It was found that patients were most frequently asked for consultation from the ortopedic and brain surgical clinics and were placed in their clinics. The mortality rate of patients was 0.9%. It was found that the male frequency in patients with exitus was high, the GKS was low, the headache, thorax, spinal trauma and the western trauma were high (p <0,05). The mortality rate of patients with intrakranial bleeding, cranium fractures, pnömotoraks, hemotoraks and intravenous bleeding was significantly high (p <0,05). The result: Most of the injury identified in the traumatic areas can be detected by physical examination, the number of injury in the emergency services can be reduced by the area in which the injury was carried out and the remaining in line with the recommendations in the literature. If injury is detected by physical examination, the intervention in the injury that leads to mortality can be accelerated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 762
2023 Impact/Etki : 0.142
Fırat Tıp Dergisi