Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 9
Makine Öğrenmesi İle Aksu Deresi’nde Akış Tahmin Modeli Geliştirilmesi
2022
Dergi:  
Türk Hidrolik Dergisi / Turkish Journal of Hydraulic
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Doğu Karadeniz Havzası’nda bulunan 2020 yılında büyük bir taşkın felaketinin yaşandığı Aksu Deresi alt havzası için gelecek akım modellemesi yapılmıştır. Modelleme için Devlet Su İşleri’nden elde edilen akım verileri, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden elde edilen yağış ve buhar basıncı verileri kullanılmıştır. Oluşturulacak akım modeli için Yapay Sinir Ağları (YSA) ve Klasik Regresyon (KR) yöntemleri tercih edilmiştir. Buhar basıncı, yağış ve geçmiş akış verileri kullanılarak 14 farklı girdi modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan bu girdi modelleri Çok Katmanlı YSA (ÇK-YSA) yöntemi ile oluşturulan akış tahmin modeli ile denenmiştir. Akış tahmin modellerinin tahmin performansları Ortalama Hata Kareleri Karekökü (RMSE), Korelasyon Katsayısı (r), Rölatif Hata (RH), Nash-Sutcliffe Belirlilik Katsayısı (E) ve Ortalama Mutlak Hata (OMH) kriterleri kullanılarak tespit edilmiş ve ÇK-YSA modelinde performansı en yüksek girdi modeli Klasik Çoklu Regresyon (ÇR) yöntemi ile denenmiştir. Bölgede akış tahmin performansı en yüksek model ÇK-YSA ile oluşturulan M10 girdi seti ile çalıştırılan model olmuştur. Çalışmada geleceğe dönük tahmin edilmiş debi değerleri, taşkın koruma tesisleri, hidroelektrik santral tesisleri, arıtma tesisleri gibi yapıların projelendirme aşamasında proje debisini belirlemek üzere kullanılan aşılma olasılıklarına göre değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, ÇR yönteminde makine öğrenmesi gerçekleştiren modellerde olduğu gibi gün gecikmeli girdi seti kullanımının performansı arttırdığı, bölgede akış tahmin modellemesinde ÇK-YSA yönteminin ÇR yönteminden daha başarılı olduğu ve proje debisi belirlemek için uygunluğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Development Of Streamflow Prediction Model By Using Machine Learning Techniques
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türk Hidrolik Dergisi / Turkish Journal of Hydraulic

Dergi Türü :   Uluslararası

Türk Hidrolik Dergisi / Turkish Journal of Hydraulic