Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
15.-19. YÜZYILLAR ARASINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN ÇERKEZİSTAN’DAKİ İSLAMI YAYMA SİYASETİNE KISA BİR BAKIŞ
2021
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kadim bir Kafkasya halkı olan Çerkezlerin bilinen en eski dini inançları doğa dinleridir. 6. yüzyıldan itibaren Çerkezistan’da Hristiyanlık da yayılmış ve 15. yüzyıla kadar etkisini sürdürmüştür. İslam ise bölgede Altın Orda Devleti’nin etkisiyle 13. yüzyılda yayılmaya başlamıştır. Bu yayılma süreci, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1453 yılında İstanbul’u fethinden sonra, bölgenin Hristiyanlığın kaynağından izole oluşu nedeniyle hız kazanmıştır. Ancak 18. yüzyılda Çerkezistan’ın Rusların eline geçme tehlikesi ortaya çıkana kadar Osmanlı Yönetimi ağırlıklı olarak bölgedeki ekonomik ve siyasi çıkarlarına odaklanmış ve planlı ve sistematik bir din siyaseti izlememiştir. Rus tehlikesinin artması nedeniyle Çerkezleri kazanmayı amaçlayan Osmanlı Yönetimi, bu amaca öncelikle onları Müslüman yaparak ulaşmaya çalışmıştır. Bu hedefe yönelik olarak 1780 yılında bölgeye gönderilen Ferah Ali Paşa, Çerkezlerin adetlerine ve yaşam tarzlarına saygılı bir siyaset izleyip onlara zengin hediyeler sunmak ve evlilikler yoluyla akrabalıklar kurmak suretiyle önemli başarılar elde etmiştir. Bölgenin Rusların eline geçişine kadar 19. yüzyılda da sürdürülen Osmanlı’nın başarılı din siyaseti sonucunda Çerkezlerin büyük bölümü İslam’ı kabul etmiştir.

Anahtar Kelimeler:

15.-19. YÜZYILLAR ARASINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN ÇERKEZİSTAN’DAKİ İSLAMI YAYMA SİYASETİNE KISA BİR BAKIŞ
2021
Yazar:  
Özet:

The oldest known religious beliefs of the Cracks, an ancient Caucasian population, are the religions of nature. From the 6th century, Christianity spread in Cherkestan and continued its influence until the 15th century. Islam began to spread in the 13th century under the influence of the Golden Orda State in the region. This spread process gained speed after the Ottoman Empire's conquest of Istanbul in 1453, due to the isolation of the region from the source of Christianity. However, until the danger of the 18th century of the Cerkhistan in the hands of the Russians appeared, the Ottoman government did not follow a religious policy focused primarily on the economic and political interests of the region and planned and systematic. The Ottoman government, which intended to win the Quadrats because of the increased Russian danger, first tried to this goal by making them Muslims. Ferah Ali Pasha, sent to the region in 1780, has achieved significant achievements by following a policy that respects the traditions and way of life of the Quarcets and by offering rich gifts to them and by establishing relatives through marriages. As a result of the successful religious policy of the Ottoman, which was continued in the 19th century until the region was passed into the hands of the Russians, the majority of the Cherkets accepted Islam.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 277
2023 Impact/Etki : 0.091
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi