Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
Arıtma Çamuru Küllerinden Kimyasal Ekstraksiyonla Fosfor Geri Kazanımının Araştırılması
2022
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Arıtma çamurlarının yakılarak bertarafı sonucu oluşan küllerin yüksek fosfor içeriğinden dolayı fosfor geri kazanımı, oluşan bu küllerin değerlendirilmesinde önemli bir seçenektir. Bu çalışmada Köyceğiz-Dalyan bölgesindeki arıtma tesisinden alınan arıtma çamurunda kimyasal ekstraksiyon yöntemi ile fosfor geri kazanımı araştırıldı. Arıtma çamurları 850 °C’de kül haline getirilmiş ve HCI, H2SO4 ve NaOH’ın farklı derişimlerdeki çözeltileri ile ekstrakte edilerek fosfor miktarları spektrofotometrik olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak en yüksek verim 38,3 g/kg olarak 1M H2SO4 çözeltisi ile elde edildiği belirlenmiştir. Ancak ekonomik ve çevresel faktörler göz önüne alındığında 0.05 M H2SO4 çözeltisi ile elde edilen 36 g/kg verimin daha etkin olabileceği vurgulanmıştır. Bu sonuçlarla birlikte metal toksisitesi düşük olan arıtma çamuru örneklerinin bu alandaki arıtma çamurlarından, çevresel riski daha düşük fosfor elde edileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Phosphorus Recovery By Chemical Extraction From Sewage Sludge Ashes
2022
Yazar:  
Özet:

Phosphorus recovery due to the high phosphorus content of the ashes formed as a result of the burning and disposal of treatment sludge is an important option in the evaluation of these ashes. In this study, phosphorus recovery was investigated by chemical extraction method in the treatment sludge taken from the treatment plant in the Köyceğiz-Dalyan region. Treatment sludge was ashed at 850 °C and extracted with solutions of HCI, H2SO4 and NaOH in different concentrations and phosphorus quantities were detected spectrophotometrically. As a result, the highest yield was determined to be obtained with 1 M H2SO4 solution as 38.3 g/kg. However, considering the economic and environmental factors, it is emphasized that the yield of 36 g/kg obtained with 0.05 M H2SO4 solution may be more effective. These results show that treatment sludge samples with low metal toxicity will obtain phosphorus with lower environmental risk from the treatment sludge in this area.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 514
Atıf : 2.090
Quarter
Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Temel Alanı
Q2
34/73

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi