User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 35
 Downloands 2
Geniş Kapsamlı Finansal Gelişmişlik Endeksi İle Türkiye’nin Finansal Gelişmişliğinin Tespiti ve Gelişmekte Olan Ülkeler İle Karşılaştırılması
2019
Journal:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç – Bu çalışmada öncelikli olarak Türkiye’nin finansal gelişiminin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda IMF çalışanları tarafından 2016 yılında tanıtılan “Geniş Kapsamlı Finansal Gelişmişlik Endeksi” literatürde Türkiye için son 12 yıllık süreç göz önünde bulundurularak ilk defa kullanılacaktır. İkinci basamakta ise benzer ekonomik dinamiklere sahip olmaları sebebiyle yatırımcılar ve profesyoneller tarafından sürekli olarak Türkiye’nin karşılaştırıldığı Brezilya, Güney Afrika, Malezya ve Polonya için gelişmişlik endeksleri hesaplanarak sonuçlar karşılaştırılacaktır. Yöntem – Bu çalışmada finansal gelişmişliğin farklı boyutlarını inceleyen 9 adet endeks Temel Bileşenler Analizi kullanılarak hem finansal kurumların hem de finansal piyasaların derinlik, erişilebilirlik ve verimliliklerini belirleyen 6 alt endeks ile oluşturulacaktır. İkinci adımda bu alt endeksler finansal kurumlar ve finansal piyasalar olmak üzere iki endeks altında bir araya getirilerek nihai gelişmişlik endeksi oluşturulacaktır. Finansal kurumların derinlik endeksinin oluşturulması için 4, erişilebilirlik endeksinin oluşturulması için 2, verimlilik endeksinin oluşturulması için 6; finansal piyasaların derinlik endeksinin oluşturulması için 5, erişilebilirlik endeksinin oluşturulması için 2 ve verimlilik endeksinin oluşturulması için 1 olmak üzere toplamda 20 değişken incelenecektir. Bulgular – Finansal kurumlar ve finansal piyasalar endekslerinin bir araya getirilmesi ile elde edilen Finansal Gelişmişlik Endeksi incelenen beş ülkenin nihai olarak finansal gelişmişlik derecelerini ve sıralamalarını ortaya çıkarmıştır. Buna göre Malezya incelenen beş gelişmekte olan ülke arasında finansal gelişmişliği en yüksek ülke olarak belirlenirken Malezya’yı Türkiye takip etmiştir. Geri kalan üç ülke arasında sıralama ise Brezilya, Güney Afrika ve Polonya şeklinde olmuştur. Tartışma – Türkiye’nin finansal gelişiminin en yeni ve kapsamlı endeksin kullanılması ile tespit edilmesi ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki yerinin belirlenmesi ile birlikte hem politika yapıcılara yol gösterici hem de hesaplanan endeksin daha mikro ölçekte analizlere tabi tutulması ile ortaya çıkabilecek birçok çalışmaya öncü temel bir çalışma ortaya konmuştur.

Keywords:

The extensive Financial Development Index of Turkey to identify and compare the financial development of Turkey with developing countries
2019
Author:  
Abstract:

The aim of this study is primarily to identify the financial development of Turkey. In this context, the "Wide Comprehensive Financial Development Index", which was introduced by IMF employees in 2016, will be used for the first time, taking into account the last 12 years process for Turkey. In the second stage, because they have similar economic dynamics, the results will be compared by investors and professionals continuously comparing Turkey by calculating the development indicators for Brazil, South Africa, Malaysia and Poland. Method - In this study, 9 indicators that study the different dimensions of financial development will be created using the Basic Components Analysis with 6 sub-indices that determine the depth, availability and efficiency of both financial institutions and financial markets. In the second step, these sub-indices will be combined under two indices, the financial institutions and the financial markets, and the final development index will be created. A total of 20 variables will be studied, including 4 for the creation of the financial institutions’ depth index, 2 for the creation of the availability index, 6 for the creation of the efficiency index, 5 for the creation of the financial markets’ depth index, 2 for the creation of the availability index and 1 for the creation of the efficiency index. The Financial Development Index, obtained by the combination of the financial institutions and financial markets index, has finally revealed the scores and rankings of the five countries examined. According to the report, Malaysia is ranked the highest financial development country among the five developing countries, while Malaysia followed Turkey. The remaining three countries were ranked in Brazil, South Africa and Poland. Discussions - The identification of the financial development of Turkey with the use of the latest and comprehensive index and the determination of its position among developing countries together with the policy makers and the calculated index may be subject to more micro-scale analyses and a leading basic study to many studies that may arise.

Keywords:

0
2019
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles












İşletme Araştırmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 2.210
Cite : 9.863
2023 Impact : 0.424
İşletme Araştırmaları Dergisi