Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 19
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Uyku Kalitesi ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, tıp fakültesi öğrencilerinin uyku kalitesinin belirlenmesi ve yaşam kalitesinin uyku üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki çalışmanın evrenini 2015-2016 eğitim yılında Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyan 318 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcılara Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği (PUKÖ) ve Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36 YKÖ) uygulanmıştır. Ölçeklerin sosyodemogrofik özelliklerle ilişkileri de değerlendirilmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler, Kolmogorov-Smirnov normallik testi, Ki-kare Testi ve Spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 21,59±2,05 (en düşük 18,yüksek 30) olup, %57,9’unun kadın olduğu görülmüştür. Katılımcıların 206’sı (%64,8) evde kaldığını, 261’i (%82,1) sigara kullanmadığını, 260’ı (%81,8) alkol kullanmadığını, 158’i (%49,7) kafeinli içecek-ilaç tükettiğini belirtmiştir. PUKÖ’ye göre çalışmaya katılanların %64,2’sinde uyku kalitesi kötü bulunmuştur. Uyku kalitesi puanı ile ders notu ortalaması arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur. Kafeinli içecek tüketenlerin uyku kalitesinin, kafeinli içecek tüketmeyenlere göre istatistiksel olarak daha kötü olduğu görülmüştür. YKÖ alt başlıklarına göre çalışmaya katılanların aldıkları puanların ortancasıyüksek fiziksel rol fonksiyon alanında,düşük duygusal rol fonksiyon alanında olduğu görülmüştür (sırasıyla ortanca değerler: 100,0-33,33). Uyku kalitesi ölçeği puanı ile Yaşam kalitesinin tüm alt başlıkları arasında negatif yönlü orta ya da zayıf ilişki olduğu görülmüştür. Sınıf ile genel sağlık algısı, sosyal fonksiyon ve duygusal rol fonksiyon arasında pozitif yönlü zayıf ilişki saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda uyku kalitesi seviyesinin düşük olduğu saptanmıştır. Tıp fakültesi öğrencilerinin yaşam kalitesi açısından duygusal ve sosyal alanda daha eksik oldukları görülmüştür. Öğrencilerin kafein tüketimini sınırlamak faydalı olabilir. Eğitim sürecinde öğrencilere hizmet veren psikolojik danışma ve rehberlik alanlarının olması, sosyal aktivite düzeyini artırıcı faaliyetlerin düzenlenmesi faydalı olabilir. 

Anahtar Kelimeler:

The University of Sakarya School of Medicine determines the quality of sleep and influential factors in students
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to determine the quality of sleep of medical faculty students and to investigate the impact of quality of life on sleep. Tools and Methods: The universe of Cutting-edge study was formed by 318 students studying at the University of Sakarya Medical Faculty in the 2015-2016 academic year. The participants were applied the Pittsburgh Sleep Quality Scale (PUKÖ) and the Short Form-36 Life Quality Scale (SF-36 AD). Relationships with sociodemogrophic characteristics have also been assessed. In the analyses were used identifying statistics, Kolmogorov-Smirnov normality test, Ki-Care test and Spearman correlation ratio. Results: The average age of participants in the study was 21,59±2.05 (minimum 18, high 30) and 57.9% were women. 206 participants (64.8%) said they stayed at home, 261 (82.1) did not smoke, 260 (81.8) did not drink alcohol, 158 (49.7) did not consume caffeine-containing drinks and drugs. According to PUKÖ, 64.2% of those who participated in the study found that the quality of sleep was poor. There was a weak negative relationship between the quality score of sleep and the class score average. The quality of sleep in people who consume caffeine is statistically worse than those who do not consume caffeine. According to the UN subtitles, the average of the points received by the participants in the study was seen in the field of high physical role, low emotional role in the field of function (the average values: 100,0-33,33 respectively). The scale score of sleep quality and all subtitles of quality of life have been shown to have a negative middle or weak relationship. A weak positive relationship between class and general health perception, social function and emotional role function has been identified. The result: Our study found that the quality of sleep was low. Students at the Faculty of Medicine have been found to be less emotional and social in terms of quality of life. It can be helpful to limit the student’s caffeine consumption. Having areas of psychological advice and guidance that serve students in the educational process, organizing activities that increase the level of social activity can be helpful.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.179
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi