Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
PFAPA SENDROMUNDA MEFV MUTASYONLARININ HASTALIK ÜZERİNE ETKİSİ
2020
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ Amaç: Kalıtsal olmayan otoinflamatuvar hastalıklardan biri olarak sınıflandırılan PFAPA (Periodic fever, apthous stomatitis, pharyngitis and cervical adenitis) sendromu periyodik ateş, farenjit, servikal lenfadenit ve stomatit ile seyretmektedir. PFAPA sendromunun tanısı bir dışlama tanısıdır. Hastalığa tanı koydurucu özgül bir laboratuvar belirteci bulunmamaktadır. Ülkemiz 1/1000 tahmini prevalans ve 1/5 taşıyıcılık oranı ile dünya üzerinde ailesel Akdeniz ateşi yoğunluğunun en fazla olduğu toplumlardan biridir. Bu genetik yatkınlığın çeşitli romatizmal hastalıkların şiddetini arttırdığı iyi bilinmektedir. Bu çalışmada MEFV mutasyonlarının PFAPA sendromlu çocuklarda klinik ve laboratuvar bulguları, hastalık seyri ve şiddeti üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya PFAPA sendromu tanısı konulmuş ve MEFV gen analizi gönderilmiş 70 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, klinik bulguları, atak sayısı ve şiddeti, atakta laboratuvar değerleri (lökosit sayısı, eritrosit sedimentasyon hızı, C reaktif protein), MEFV gen analiz sonuçları önceden hazırlanmış formlara kaydedilmiştir. MEFV mutasyonu pozitif olan 33 hasta ile MEFV mutasyonu negatif olan 37 hasta demografik veriler, klinik özellikler ve hastalık seyri açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: MEFV mutasyonu taşıyan PFAPA’lı hastalarda atak süresi ve sıklığı mutasyon taşımayan hastalara göre daha fazlaydı (p <0,05). Ayrıca atakta laboratuvar değerleri (lökosit sayısı, eritrosit sedimentasyon hızı, C reaktif protein) MEFV mutasyonu taşıyanlarda taşımayanlara göre daha yüksekti (p <0,05). Klinik bulgular ve cinsiyet açısından fark gözlenmedi. Sonuç: PFAPA sendromunda MEFV geni artan hastalık şiddeti ile ilişkili bir değiştirici gendir.

Anahtar Kelimeler:

Effects of MEFV mutations in PFAPA Syndrome on Disease
2020
Yazar:  
Özet:

PFAPA (Periodic fever, apthous stomatitis, pharyngitis and cervical adenitis) syndrome, classified as one of the non-hereditary autoinflammatory diseases, is seen with periodic fever, farenitis, cervical lymphadenitis and stomatitis. The diagnosis of PFAPA syndrome is an exclusive diagnosis. There is no specific laboratory indicator to diagnose the disease. Our country is one of the communities with 1/1000 estimated prevalence and 1/5 transportation rate with a family Mediterranean fire intensity over the world. It is well known that this genetic tendency increases the severity of various rheumatism diseases. This study aims to investigate the effects of MEFV mutations on clinical and laboratory findings, disease course and severity in children with PFAPA syndrome. The study included 70 patients diagnosed with PFAPA syndrome and sent MEFV genetic analysis. The demographic data of patients, clinical findings, the number and severity of attacks, the laboratory values in the attack (the number of leukocytes, the rate of erythrosite sedimentation, C reactive protein), the results of the MEFV gene analysis are recorded in pre-prepared forms. 33 patients with MEFV mutation positive and 37 patients with MEFV mutation negative have been compared in terms of demographic data, clinical characteristics and pathology. Results: In patients with PFAPA with MEFV mutation, the attack time and frequency were higher than in patients with non-mutation (p <0,05). The laboratory values in the attack were also higher (lococytes number, erythrosite sedimentation rate, C reactive protein) than those who did not carry MEFV mutation (p <0,05). There were no clinical findings and gender differences. The result: in PFAPA syndrome, the MEFV gene is a variable gene associated with the increased severity of the disease.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 887
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi