Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 2
ESKİ TÜRKÇEDE FAİL GÖREVİNDEKİ SIFAT-FİİLLERİN KULLANIMI
2018
Dergi:  
Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Göktürk, Uygur ve Karahanlı Türkçesi dönemlerinden oluşan Eski Türkçenin ilk yazılı belgeleri Orhun Yazıtlarıdır. Yazıtların kültür tarihindeki önemi, Türkçenin bilinen ilk yazılı belgeleri olmalarından kaynaklanır. Bu anlamda Yazıtlar, Türk kültürü, Türk dili ve Türk tarihi ile ilgili yapılan, yapılacak olan araştırmalarda başvurulan ana kaynaklardan biri konumundadır. Eski Türkçe, Türk dilinin hemen hemen her döneminde varlığını hissettirmiştir. Eski Türkçenin temeli üzerinde gelişen Türkçenin aydınlatılmasında bu döneminin incelenmesi mühim bir yer tutar. Türk dilinin bütün dönem ve sahalarında işlek bir kullanıma sahip olan fiilimsilerin de Türkçenin anlatım gücü zenginliği açısından önemi büyüktür. Bu makalede Eski Türkçe dönemindeki “-gmA, -glI, -gUçI, -gAn, -DAçI” sıfat-fiil eklerinin yapıları, fail ifadeleri, sıfat olarak kullanımları, ek alma durumları örneklerle ele alınarak incelenmiştir. Bununla birlikte bu eklerin kullanıldığı dönemlere işaret edilerek, tarihsel süreç içerisindeki konumları da belirlenmiştir. Ayrıca “-gmA” sıfat-fiil eki, Orhun Yazıtlarında yaygın bir kullanım alanına sahip iken, kullanımı azalarak ortadan kalkmıştır. Uygur Türkçesi döneminden itibaren “-glI” sıfat-fiil eki kullanılmaya başlanmıştır. Orhun Türkçesinde sıfat-fiil eki ve gelecek zaman eki olarak kullanılan “-DaçI”; Uygur ve Karahanlı Türkçesi dönemlerinde yalnızca sıfat-fiil işlevinde görülmektedir. Orhun Türkçesinde ise nadir olarak kullanılan “-gAn” ve “-gUçI” sıfat- fiillerin Uygur ve Karahanlı Türkçesi dönemlerinde daha sıklıkla kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Vankulu Sosyal Araştırmalar Dergisi