Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
Parkinson Hastalığında Kırılganlık ile Fiziksel Fonksiyon Arasındaki İlişki
2022
Dergi:  
Sağlık Bilimlerinde Değer
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, Parkinson hastalığında (PH) kırılganlık ile fiziksel fonksiyon arasındaki ilişkiyi belirlemeyi ve kırılganlık fenotiplerine göre fiziksel fonksiyon durumunu incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve yöntemler: Kesitsel tipteki bu çalışmaya PH tanısı almış 68 hasta (21 kadın, 47 erkek) dahil edildi. Kırılganlık FRAİL ölçeği ile, fiziksel fonksiyon ise kısa fiziksel performans bataryası (KFPB) ve dijital el dinamometresi ile değerlendirildi. FRAİL ölçeği puanına göre hastalar kırılgan olmayan, kırılganlık öncesi dönemde olan ve kırılgan olan Parkinson hastaları olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 70,977,91 yıl idi. Hastaların %69,1’i kırılganlık öncesi dönemde iken, %22,1’inde kırılganlık mevcut, %8,8’inde kırılganlık yoktu. KFPB puanı ve el kavrama kuvveti sırasıyla kırılgan olmayan grupta 10,170,41 ve 18,672,58, kırılganlık öncesi dönemde olan grupta 8,212,34 ve 14,065,97 iken kırılgan olan grupta 5,733,67 ve 12,477,44 idi. Gruplar arasında toplam KFPB puanı ve KFPB alt boyutları açısından fark tespit edildi (p<0,01). Kırılgan olan grupta KFPB puanları daha düşüktü (p<0,01). El kavrama kuvveti gruplar arasında benzerdi (p>0,05). KFPB puanları ile FRAİL ölçeği skoru arasında negatif yönlü ilişki tespit edildi (p<0,05). El kavrama kuvveti ile FRAİL ölçeği skoru arasında ilişki saptanmadı (p>0,05) Sonuç: Bu çalışma Parkinson hastalarının kırılganlık açısından risk altında olduğunu gösterdi. Parkinson hastalarında kırılganlık durumuna ve şiddetine göre alt ekstremite fonksyionu, denge becerileri ve yürüme hızı azalmakta, üst ekstremite fonksiyonu ise kırılganlık durumuna göre değişmemektedir. PH’nda kırılganlık ile ilişkili olan alt ekstremite fonksiyonu, denge becerileri ve yürüme hızı gibi fiziksel fonksiyon parametrelerine yönelik olan uygulamalar/yaklaşımlar kırılganlığın önlenmesi, geciktirilmesi ve/veya etkilerinin azaltılmasında faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Frailty and Physical Function In Parkinson’s Disease
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: This study aims to determine the relationship between fragility and physical function in Parkinson's disease (PD) and to investigate the physical function status according to the fragilty phenotypes. Material and methods: In this cross-sectional study, 68 patients (21 females, 47 males) diagnosed with PD were included. Fragility was assessed by the FRAGIL scale, and physical function by the short physical performance battery (SPPB) and digital hand dynamometer. According to the FRAGIL scale score, the patients were divided into three groups: non-fragil, pre-fragil, and fragil patients with PD. Results: The mean age of the patients in this study was 70.977.91 years. While 69.1% of the patients were in the pre-fragil period, 22.1% of them were fragil, and 8.8% of them were non-fragil. SPPB score and handgrip strength were 10.170.41 and 18.672.58 in the non-fragil group, 8.212.34 and 14.065.97 in the pre-fragil group, while it was 5.733.67 and 12.477.44 in the fragil group, respectively. There was a difference between the groups in terms of total SPPB score and SPPB sub-dimensions (p <0.01). SPPB scores were lower in the fragil group (p <0.01). Handgrip strength was similar between the groups (p> 0.05). A negative correlation was found between SPPB scores and the FRAGIL scale score (p <0.05). There was no relationship between handgrip strength and FRAGIL scale score (p> 0.05). Conclusion: This study showed that patients with PD were at risk for fragility. The lower extremity function, balance skills, and walking speed decrease in patients with PD according to the fragility status and severity of their fragility, while the upper extremity function does not change according to their fragilty status. Interventions/approaches related to physical function parameters such as lower extremity function, balance skills, and gait speed, which are associated with fragilty in PD may be useful in preventing, delaying, and/or reducing the effects of fragilty.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sağlık Bilimlerinde Değer

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 564
Atıf : 2.605
2023 Impact/Etki : 0.131
Sağlık Bilimlerinde Değer